Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde bulunan bir grup Anadolu Selçuklu sikkeleri
A group of Kayseri Archeology Museum Anatolian Seljuki
  1. Tez No: 505436
  2. Yazar: SEZAİ ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Müze, Anadolu Selçuklu, Sikke, Kayseri, Museum, Anatolia Seljukians, Coins
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Sikkeler bir devletin maddi, ekonomik ve dini durumlarını belirten sembollerdir. Sikkelerin üzerinde yer alan yazılar, süslemeler, motifler ve figürler o dönemin sanatlarının, iktisadi ve dini durumlarının ortaya koyması açısından önemli bir kaynaktır. Tez çalışmasında Kayseri Arkeoloji Müzesinde Bulunan Bir Grup Anadolu Selçuklu Sikkelerini tanıtmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda Müzede bulunun 1465 adet sikkeden 85 tanesi araştırma çalışmasında incelenmeye alınmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konunun önemi, tanımı ve amacı ile konu hakkında yayınlar, kaynaklar ve genel sikke bilgilerini içeren kısmın yer almaktadır. İkinci bölümde, sikkenin tanımı yapılarak, sikkenin genel tarihçesi ve basım teknikleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Ayrıca sikkenin darp tekniği ve darphaneler hakkında bilgiler ortaya konulmuştur. Üçüncü bölüm katalog kısmından oluşmuştur. Burada sikkeler kronolojik bir sıraya göre ve malzemesine göre sıraya konularak ayrıntılı olarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde araştırma kapsamında incelemeye alınan sikkeler hakkında malzemesine, darphanesine, süslemesine ve yazı durumuna göre genel bir değerlendirme yapılmıştır. Beşinci bölümde ise Kayseri Müzesinde bulunan Anadolu Selçuklu sikkelerinin özelliklerinden bahsedilerek, elde edilen sonuç açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında Anadolu Selçuklu sikkelerinin daha iyi tahlil edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Coins are the symbols of the state's material, religious and economic status. Writings, ornaments, motifs and figures on the coins are important source for revealing the arts, religions and economic situations of the period. The aim of the thesis is to introduce a group of Anatolian Seljukian coins in Kayseri Archaeology Museum. Within this scope, 85 of 1465 coins which are preserved in the museum are taken to this research. This work is composed of five chapters. Preface, description, purpose and publications about the subject, sources and general information about the coinage are included in the first chapter. In the second chapter, the description, general history and the coinage techniques are presented. In addition, information about the technique and the mints have been put forward. The third chapter consists of the catalog section. Here the coins are examined in detail in chronological order and according to the material. In the fourth chapter, a general evaluation has been made on the coins collected in the scope of the research according to the materials, mints, ornamentation and inscriptions. In the fifth chapter, the characteristics of the Anatolian Seljukian coins at the Kayseri Museum were studied and the result obtained was tried to be explained. It is aimed to analyze Seljukian coins in the light of the findings obtained.