Faaliyet denetiminde esnek bütçeleme ve bir uygulama
Flexible budgeting in the supervision of activity and an application
  1. Tez No: 505486
  2. Yazar: İBRAHİM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Bütçe, Faaliyet Denetimi, Statik Bütçeleme, Flexible Budget, Activity Audit, Static Budgeting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Faaliyet denetimi, bir işletmede gerçekleşen faaliyetlerin doğru süreçlerden geçerek etkin ve etkili bir şekilde sürdürülüp sürdürülmediğini tespit etmek amacı taşımaktadır. Esnek bütçeleme ise, farklı kapasite kullanım durumlarını dikkate alarak hazırlanmasıyla diğer bütçeleme türlerinden ayrılmaktadır. Esnek bütçenin bu farkı sayesinde, birimler ve kişiler bazında, bütçeleme ve gerçekleşen veriler arasındaki farkların sorumluluk durumları daha açık tespit edilmektedir. Tespit edilen bu durumlar ise, faaliyet denetimi süreçlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, denetim ve denetim süreçlerini genel bir bakışla değerlendirdikten sonra, faaliyet denetiminin yeni ekonomik sistemde artarak önem kazandığı, nedenleri ile belirtilecektir. Faaliyet denetimi süreçlerinde etkililik ve etkinlik denetimi yapıldığından aktarılacak bilgilerin bütçeleme bazında çok önem arz ettiği ortaya konulacaktır. Esnek bütçelemenin ise, statik bütçelemeden farklı olarak, kapasite kullanımına göre ayarlanabilecek bir yapıya göre veri temin edilmesi detaylandırılacaktır. Esnek bütçelemenin doğruya yakın verileri sayesinde, faaliyet denetim süreçleri ile sorumlulukların saptanmasında desteği bölümler halinde açıklanacaktır. Uygulama bölümünde ise, üretim yapan bir işletmede, statik ile esnek bütçe ayrı ayrı çalışılmıştır. Statik bütçe ve esnek bütçe uygulamaları sonucunda; faaliyet denetim süreçlerine katkı olarak aktarılabilecek bilgiler ve faaliyet denetimi için, daha doğru verileri esnek bütçeleme yönteminin verdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The supervision of activity has the aim to determine whether the activities which are realized in a management passing through correct processes are sustained efficiently or not.Flexible budgeting has differences from other budgeting types as it is prepared considering different capacity using situations.From this respect;as a result of flexible budgeting ,within the basis of module and individuals, the situations of responsibility of the differences between budgeting and realized datas are determined more efficiently. These situations that have been determined are used efficiently in the processes of activities' supervision. In this work; after we generally pass through supervision and processes of supervision,that the supervision of activity is gaining significance gradually in the new economic system is going to be mentoned with its reasons. Because the determinant and efficiency supervision have been made in the processes of activity supervision, that the information which would be given has a great importance within the basis of budgeting are going to be mentioned. Being different from static budgeting,in the flexible budgeting,details are going to be given regarding collecting datas according to capacity usage and a construction that could be arranged. Thanks to these datas of flexible budgeting being almost the same as reality,its support over determining the supervision periods and responsibilities are going to be mentioned within parts. In the application part, static and flexible budget in a business that has productivity have been mentioned distinctively. As a result of static budget and flexible budget practices; the information that can be transferred as a contribution to the activity audit processes, and the amount of budgeting provided for the activity audit.