Turizm lisans mezunlarının istihdam ve kariyer durumlarının incelenmesi
Exami̇nati̇on of the employment and career statuses of the graduates of touri̇sm undergraduate
- Tez No: 505487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET PINAR TEMİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Lisans Mezunları, İstihdam, Kariyer, Tourism, Tourism Undergraduate Graduates, Employment, Career
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Turizm hizmetlerinin kalitesinin önemli unsurlarından biri eğitimli insan kaynağıdır. Turizm eğitimi almış kişilerin sektörde çalışması, hizmet kalitesinin yükselmesini ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayacaktır. Bu araştırmanın temel amacı lisans düzeyinde turizm eğitimi almış olan mezunların istihdam durumlarının, kariyer durumlarının ve turizm sektöründe çalışmaya ve kariyer yapmaya yönelik düşüncelerinin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de bulunan devlet üniversitelerinden ve özel üniversitelerden mezun olan turizm lisans mezunları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu turizm lisans mezunu 714 kişiye uygulanmış ve bunlardan 695'i değerlendirmeye uygun bulunmuştur. Anket ile elde edilen veriler SPSS programında araştırma amacına uygun istatistikî veri analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, turizm lisans mezunlarının %49,2'sinin turizm sektörünü terk ettiği belirlenmiştir. Sektörü terk etme sebeplerinden biri olan“ağır çalışma koşulları”en yüksek orana sahiptir. Katılımcıların %35,6'sının turizm alanında çalışarak kariyerine devam ettiği, %34,5'inin ise turizm dışı bir alanda çalışarak kariyerine devam ettiği tespit edilmiştir. Katılımcıların geriye kalan %29,9'luk kısmını lisansüstü eğitimine devam edenler, işsiz olanlar ve emekli olanlar oluşturmaktadır. Turizm alanında kariyer yapanlar ile turizm dışı bir alanda kariyer yapanların büyük çoğunluğunun alt düzey kariyer seviyesinde oldukları belirlenmiştir. Son olarak turizm lisans mezunlarının sektörde çalışmaya ve kariyer yapmaya yönelik düşünceleri ile mezunların medeni durumu, sektörü terk etme durumu, lisans eğitimi almayı yakınlarına tavsiye etme durumları ve turizm sektöründeki toplam çalışma süreleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human resources is one of the most important aspects of tourism services. Employment of tourism graduate staff may increase service quality level and customer satisfaction. The aim of this study is to determine the tourism graduates' employment level, carreer status' and intentions to work-make career in tourism sector. Study universe consists of tourism graduates from state and private universities in Turkey. In the study was used questionnaire form as data collection method. The questionnaire form was applied to 714 tourism undergraduate graduates but 695 of them had been found appropriate to evaluation. Data obtained with the survey were analyzed by using suitable statistical data analysis techniques in the SPSS programme. Findings indicate that 49,2% of participants have left the tourism sector. One of the most common reason for this is“inconvenient work conditions”. Also, this study detected that, while 35,6% participant continued their career with the tourism area, 34,5% participant choose the non-tourism area to work. The rest of the 29,9% of participants are formed that unemployed, retires and master degree/post-graduate. The majority of participants who are worked in tourism or another sector were determined that have low-level career in the sector. Results also indicate that there are statistically significant relationships between tourism bachelor degree graduates' intention to work-make career in tourism sector and marital status, abandon tourism sector, intention to recommend their relatives to study tourism and total employment duration.