Yerel medya çalışanlarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonları: Kayseri örneği
Local media worker's social media usage habits and their motivations: Kayseri sample
  1. Tez No: 505495
  2. Yazar: DEMET YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Yerel Medya, Sosyal Medya, Alışkanlık, Motivasyon, Kayseri, Local Media, Social Media, Habit, Motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnternetin keşfi ve devamında internet teknolojisinde yaşanan gelişmelerle ortaya çıkan sosyal medya, hayatın hemen her alanda bir değişime ve dönüşüme neden olmuştur. Değişimin yoğun olarak hissedildiği alanlardan biri de yerel medyadır. Sosyal medya özellikle haber erişimi, üretimi ve dağıtımında yerel medyanın alışılagelmiş pratiklerini değiştirerek, geleneksel medyanın habercilik anlayışını da derinden etkilemiştir. Çoklu paylaşım imkânı ile haberin aktarımını ve yayılma hızını arttırmış, birçok farklı ortamdan haber edinme alışkanlığı kazandırmıştır. Sosyal medya ayrıca yurttaş gazeteciliğinin gelişmesine katkı sağlarken, ulusal basın karşısında yerel medyanın rekabet gücünü de arttırmıştır. Diğer bir taraftan yerel medyanın haber yapım sürecindeki eksikliklerini gidererek, gelişmesi hususunda birçok kullanım avantajları sunmuştur. Bütün bu pozitif değişimlerle birlikte sosyal medyanın yerel medya için dezavantajları da vardır. Sosyal medya haber üzerinde dezenformasyon ve manipülasyon yapılması hususunda elverişli bir ortam oluştururken, mahremiyet sınırlarını aşan etik dışı davranışlara da sebep olmaktadır. Sosyal medyanın habercilik alanındaki kullanımının artması, gazetelerde tiraj düşüşünü de beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda sosyal medyanın yerel medya üzerindeki avantaj ve dezavantajları dikkatle incelenmiş, Kayseri'deki yerel medya çalışanlarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve motivasyonlarını belirlemek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, yerel medya çalışanlarının sosyal medyayı daha çok mesleki anlamda kullandıkları, yıl ve günlük kullanımdaki veriler dikkate alınarak belli bir kullanım alışkanlığı edindikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yerel medya çalışanlarının büyük bir yüzdesinin ise sosyal medyayı aktif bir şekilde kullandığı görülmüştür. Ayrıca sosyal medyanın kullanım amacı, katılımcılar tarafından değerlendirildiğinde“daha çok okuyucuya ulaşma-erişim alanını arttırma”ilk sırada yer almıştır. Bu bağlamda sosyal medyanın, yerel medya çalışanları için mesleki anlamda daha fazla kitleye ulaşmak için elverişli bir ortam olarak görüldüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
After the invention of the internet and afterwards with the internet technologies social media came out and made lots of changes in all fields of the life. The changes which is seen the most is in the local media. Social media affected deeply traditional journalism by the ways to reach the news, produce and disseminate by affecting the habits of the local media. With the multi-share opportunities the dissemination of the news and its speed increased and provided many habits to get the news from different sources. While social media contributes citizen journalism also it strengthens the power of local media against national media. On the other hand, social media resolves the lacks of the local media and provides many advantages for its usage. Besides, all those positive changes there are also disadvantages of the social media usage for the local media. Social media provides a suitable environment to manipulate the news and could easily cause disinformation, and see behaviors which extends the personal privacy. Also the number of newspapers which is sold dropped dramatically after the the increase of the usage of the social media. In this case the advantages and disadvantages of the social media on the local media have been intensively investigated. A questioner has been provided to see the social media usage habits of the local media workers. According to the results, it is seen that the local media workers use social media for their professional work and have typical usage habits, as well. It is clearly seen that most of the local media workers are using social media actively. Besides, according to the purpose of the usage;“reaching more readers-increase the number of people”is on the top of the list. In this case we may say that social media provides a good environment for local media to extend the people they reach.