Yiyecek ve içecek hizmet sağlayıcı firmalarda koordinatör aşçıların liderlik algısının insan kaynakları davranışları üzerine etkisinin araştırılması
Resarchment on the impact of leader sense of coordinator chef assemblies on human resources behavoirs in food and beverage service provi̇ders
- Tez No: 505522
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Koordinatör Aşçı, Liderlik Yetkinlikleri, Teknik Yetkinlikler, Davranış, Coordinator Chef, Leadership Competencies, Technical Competencies, Behaviour
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada yiyecek ve içecek hizmet sağlayıcı firmalarda çalışan koordinatör aşçıların Teknik yetkinlikleri ve liderlik yetkinlikleri algısının çalışanların davranışlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırma catering firmaları çalışanları üzerine yapılmıştır. Katılımcılara ait veriler anket yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler ilk olarak frekans analizine tabi tutulmuş, daha sonra kullanılan ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmıştır. Demografik değişkenlerin araştırma değişkenleri üzerinde farklılık yaratıp yaratmadığına bakmak için önce normallik testi daha sonra ise T-Test ve Anova Testleri yapılmıştır. Son olarak ise değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon ve regresyon testleri yapılmıştır. Çıkan sonuca göre demografik değişkenler, liderlik yetkinlikleri, Teknik yetkinlikler ve davranışlar üzerinde herhangi bir farklılık yaratmamaktadır. Ayrıca Koordinatör aşçıların liderlik yetkinlikleri ve teknik yetkinlikleri çalışanların davranışlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the technical competencies of coordinator chefs working in food and beverage service providers and the influence of their leadership competencies on the behaviors of employees were investigated. Research has been done on catering companies employees. Participants' data were collected through questionnaires. The collected data were first subjected to frequency analysis, and then the reliability and validity analyzes of the used scales were performed. T-test and Anova tests were performed before and after the normality test to see if the demographic variables produced differences on the research variables. Finally, correlations and regression tests were performed to examine the relationships between variables. According to the outcome, there is no difference in demographic variables, leadership competencies, technical competencies and behaviors. In addition, the leadership competencies and technical competencies of coordinators chefs influence the behavior of employees.