Sosyal hizmet öğrencilerinin sosyal hizmet eğitimi ve mesleğin geleceğine ilişkin görüşleri
Opinions of social worker students about social work education and future of social work profession
  1. Tez No: 505550
  2. Yazar: HÜSEYİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Eğitimi, Sosyal Hizmet Mesleği, Social Work, Social Work Education, Social Work Profession
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmasının amacı, sosyal hizmet öğrencilerinin sosyal hizmet eğitimi ve mesleğinin geleceğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın sonuçları, alanda çalışan sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet öğrencileri, sosyal hizmet akademisyenleri ve sosyal hizmet kuruluşlarının yöneticilerine bilgi kaynağı oluşturacak olması da araştırmaya önemli kılan diğer bir faktördür. Bu çalışmada genel tarama modelini esas alınmıştır. Tarama modelleri geçmişte veya halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmanın evreni iki devlet üniversitesi (Bingöl Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesi) ve iki vakıf üniversitesi (İstanbul Esenyurt Üniversitesi, İstanbul Üsküdar Üniversitesi) sosyal hizmet bölümlerinde okuyan 1.2.3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. İstanbul Üsküdar Üniversitesi 190, İstanbul Esenyurt Üniversitesi 102, Bitlis Eren Üniversitesi 119, Bingöl Üniversitesi 310 olmak üzere toplamda 721 öğrenciden veriler toplanmıştır. Analizlerde anket sorularına ait frekans değerleri, t-testi, ki-kare, korelasyon, tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Devlet üniversitelerinde okuyanların % 8.2'si öğrencilerin devam ettikleri okuldaki sosyal hizmet eğitiminin kendilerini yeterli düzeyde mesleki yetkinliğe ulaştırma durumunu yeterli, % 47.9'u kısmen yeterli görmekte ve % 43.9'u bunu yetersiz bulmaktadır. Vakıf üniversitelerine bakıldığında, araştırmaya katılan öğrencilerin % 30.9'u yeterli, %56.7'si kısmen yeterli görmekte ve % 12.4'ü de bu yetersiz bulmaktadır. Sosyal hizmet öğrencilerinin yaklaşık üçte biri akademik ortamda öğrendikleri teorik bilginin pratik uygulama ile örtüştüğünü ve kopuk olmadığını belirtmiştir. Diğer üçte ikisi ise kısmen veya tamamen kopuk olduğunu ve örtüşmediğini belirtmiştir. Sosyal hizmet öğrencilerinin % 50.8'i mezun olduktan sonra işsiz kalma kaygısı yaşamakta, % 39.9'u kısmen kaygı yaşamakta ve % 9.3'ü ise işsiz kalma kaygısı yaşamamaktadır. Öğrencilerin sosyal hizmet mesleğinin geleceğine ilişkin umut düzeylerinin orta düzeyde (x̄ = 4.87) olduğu saptanan önemli bir sonuçtur. Yani bu durum sosyal hizmet öğrencilerinin mesleğin geleceğine ilişkin umut düzeyleri yüksek değil ve orta düzeydedir. Öğrencilerin mesleğin geleceğine yönelik olarak karamsarlık düzeylerinin ortalaması 10 puan üzerinden 5.70 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of social work students about the future of social work education and its occupation. Another factor that makes the result of this study worthwhile is that it constitutes a source of information for social work experts working in the field, social work students, social work academicians and social work institutions. In this study, general survey model was used. The survey models are the approaches that aim describing a situation now or in the past in the way as they exist. The population of the study is composed of the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students attending social work departments in two state universities (Bingol University and Istanbul University) and two foundation universities (Istanbul Esenyurt University and Istanbul Uskudar University). The data were gathered from the total of 721 students from Istanbul Uskudar University 190, Istanbul Esenyurt University 102, Bitlis Eren University 119 and Bingol University 310. In the analysis, frequency values of survey questions, t-test, chi-square test, correlation and one-way analysis of variance were used. 8,2 % of students attending state universities find the professional competence that is given in social work education as sufficient, 47.9 % of the students find it partly sufficient, and 43,9 % of the students find it insufficient. When it comes to foundation universities, 30,9 % of the students taking part in the study view the education as sufficient, 56,7 % view as partly sufficient and 12,4 % view it as insufficient. Almost a third of the social work students stated that the theoretical knowledge that they obtained in the academic atmosphere corresponded to the practical application and that it was not irrelevant. The two third of them stated that the education was partly or completely insufficient of irrelevant. 50,8 % of the social work students worry about being unemployed after graduation, whereas 39,9 % of them partly worry and 9,3 % do not worry at all. The fact that the students see the future of this social work profession as midlevel (x̄ = 4.87) is an important outcome of the study. In other words, their expectation of their future occupation is not promising and high, and it is at medium level. The mean level of the student's pessimism about the future of this occupation was determined as 5.70 over 10.