Algılanan örgütsel desteğin, örgütsel bağlılığa etkisi: Bir kamu kurumunda araştırma
The effect of perceived organizational support on organizational commitment: A research on a public organization
- Tez No: 505597
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Destek, Employee, Perceived Organizational Support, Organizational Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Algılanan örgütsel destek (AÖD), örgüt çalışanlarının örgütleri tarafından ne kadar önemsendikleri, ne derece değer gördükleri ve refahlarının ne kadar dikkate alındıkları ile ilgili inançlarıdır. Bu tez çalışmasının amacı, algılanan örgütsel desteğin, örgütsel bağlılığı ne yönde etkilediğine dair ilişkilerin yönü ve kuvvetinin saptanmasıdır. Bu araştırmada algılanan örgütsel desteğin (AÖD) kamu çalışanlarının örgütsel bağlılık (AÖB) düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında, örgütsel bağlılığa nelerin etki ettiği ve algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılığın üç farklı bağlılık boyutu olan; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığa olan etki derecesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili yapılan literatür araştırmaları doğrultusunda ayrıntılı olarak çalışmanın birinci bölümünde algılanan örgütsel destek kavramı, ikinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramı ve algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılığa etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde yöntem ve hipotezlere, dördüncü bölümünde bulgulara ve beşinci bölümünde ise sonuçlara yer verilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmanın hipotezleri Ankara ilinde bir kamu kurumunda çalışan 264 kamu çalışanından anket yoluyla veri toplanarak test edilmiştir. Araştırma bölümünde algılanan örgütsel destek değişkeni için Eisenberger ve arkadaşlarının (1986) AÖD ölçeği ve algılanan örgütsel bağlılık değişkeni için J. Meyer ve N. Allen'in (1991) geliştirmiş oldukları, örgütsel bağlılığın üç boyutlu ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilerek kamu çalışanlarının algılanan örgütsel destek düzeyleri ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında güçlü bir ilişkinin olduğu ve algılanan örgütsel desteğin duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı üzerine anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Perceived organizational support (POS) is the belief of an employee that to what degree their organisation cares them and appreciate, and how much consider their comfort. The aim of this study is to determine the effect of POS on the organizational commitment. In this thesis, the effect of POS on the organiztional commitment levels of the public officers is examined. In this study, the factors that affected the organizational commitment are presented and the effects of POS on the three different forms of organizational commitment namely affective commitment, continuance commitment and normative commitment; and also the relation between them are introduced. According to the literature review, in the first part of the study the concept of perceived organizational support is presented in detail and in the second part, the concept of organizational commitment and the effect of POS on the organizational commitment are examined. In the third part, method and hypothesis are placed, in the fourth part findings and fifth part results are placed. In the empirical part, hypothesis are tested via survey method over the sampling selected from the 264 official employees in Ankara. For the perceived organizational support, Esienberger and friends' (1986) scale is used. For the organizational commitment, J. Meyer and N. Allen's (1991) three dimensioned scale is used. The results are evaluated after the research and according to the results, public officers' the level of POS (perceived organizational support) and OC (organizational commitment) have strong relationship with each other. In addition it has been identified that POS (perceived organizational support) has a reasonable affect on affective commitment, normative commitment and continuance commitment.