2001 Şubat krizi ve 2008 küresel krizlerinde Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankaların panel veri analizi ile değerlendirilmesi
2008 february 2001 crisis in Turkey operating in the global crisis panel data analysis of foreign banks
- Tez No: 505634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KENDİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Finansal Kriz, 2001 Şubat Krizi, 2008 Küresel Krizi ve Yabancı Bankalar, Crisis, Financial Crisis, February 2001 Crisis, 2008 Global Crisis and Foreign Banks
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kriz, neredeyse bütün yaşam alanlarında çeşitli sebeplerden kaynaklı meydana gelen düzensizlik durumu olarak ifade edilebilmektedir. Ekonomi alanında etkiledikleri sektörler açısından krizler, mal ve hizmet sektörünü etkileyen reel sektör krizleri ve finansal piyasaları etkileyen finansal krizler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Türkiye yaşamış olduğu 1994, 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizleri ile finansal kriz geçmişi olan bir ülke konumundadır. Son yıllarda finansal piyasaların gittikçe birbiri ile bütünleştiği uluslararası finansal sektörlerde, herhangi bir ülkenin finans piyasalarında oluşan kriz tüm dünyayı etkileyen küresel bir krize dönüşebilmektedir. Başlangıç noktası ABD olan mortgage krizi de kısa bir zamanda tüm dünyayı etkileyen küresel bir kriz haline gelmiştir ve Türkiye ekonomisi ve Türk bankacılık sektörü de bu krizden etkilenmiştir. Çalışmada 2001 Şubat ve 2008 küresel krizi hakkında genel bilgiler verildikten sonra analiz kısmına geçilmiştir. Analizde yöntem olarak Panel Veri Analizi kullanılmış olup 1997-2016 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren 12 yabancı banka analize dahil edilmiştir. Yapılan analiz çerçevesinde ise Türkiye'de faaliyet gösteren 12 yabancı bankanın 2001 Şubat ve 2008 küresel krizinden olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The crisis can be described as a state of irregularity that originates from various causes in almost all living areas. In terms of the sectors they affect in the field of economy, crises are divided into real sector crises affecting the goods and services sector and financial crises affecting financial markets. Turkey is lived in 1994, 2000 November, which is a country with a history if financial crises crisis in February 2001. In the international financial sector, where financial markets have become increasingly integrated in recent years, the crisis in financial markets of any country can be transformed into a global crisis that affects the whole world. The starting point of the US morgage crisis, which has also been in short time become a global crisis affecting the entire world ecenomy and of Turkey and the Turkish banking has also been affected by the crisis. After the general information about the February 2001 and 2008 global crisis was given in the study, the analysis part method used in the analysis is operating in Turkey between 1997-2016 12 years were included in the foreign bank analysis. The analysis carried out in the framework of the 12 foreign banks operating in Turkey in February 2001 and was concluded in 2008 negatively affected from the global crisis.