Bergama-Dikili jeotermal alanının gravite verilerinin yorumu
Interpretation of gravity data of Bergama-Dikili geothermal field
  1. Tez No: 505737
  2. Yazar: YAĞMUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal, gravite veri, Bergama-Dikili, ısı enerjisi, jeofizik yöntemler, Geothermal, gravity data, Bergama-Dikili, heat enegy, geophysical methods
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Bergama-Dikili jeotermal alanının Bouguer gravite verileri değerlendirilerek bu bölgeye ait yapısal unsurların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bergama-Dikili jeotermal alanı bölgeye kattığı değer ve gelecekteki potansiyeli açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu değer göz önüne alındığında jeolojik yapıların sınır ve derinlik gibi parametrelerinin belirlenmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Değerlendirme kapsamında veri işlem aşamaları olan süzgeçleme, analitik uzanımlar, ikici türev, trend analizi, sınır analizi ve güç spektrumu işlemleri uygulanmıştır. Ayrıca, incelenen alanın taban derinliği haritası belirlenmiştir. Alçak geçişli süzgeçleme işlemiyle bölgedeki sığ değişimler süzülmüş, rejyonal etkiler haritalandırılmıştır. Süzgeçleme işleminde farklı kesme dalga boyu için elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Farklı seviyeler için yukarı ve aşağı analitik uzanımlar yapılmış ve haritalanmıştır. İkinci türev ve sınır analizi yöntemiyle yeraltındaki yapının olası sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Uygulanan trend analizi sonucunda yapıya en uygun matematiksel yüzey olarak dördüncü derece trend yüzeyi seçilmiştir. Görüntü odaklı üç boyutlu gravite ters çözümü yöntemi ile bölgeye ait gravite verisinin yoğunluk farkı modelinin görüntülemesi yapılmıştır. Modelin x, y ve z yönlerindeki kesitleri çıkarılıp yoğunluk farkları irdelenmiştir. Bu işlem ile karmaşık jeolojik yapı için ters problemin kararlı bir çözümünü üretmek ve yapıların yoğunlaşmış görüntüsünü elde etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the geophysical data of the Bergama-Dikili geothermal field. Bergama-Dikili geothermal field is contributing to the region. Therefore, it is a great importance also in the future. Considering these circumstances, the importance of determination of some parameters such as geological boundaries and depths is increased. In this study, gravity data were interpreted for defining geological structures. Filtering process, upward and downward continuations, second derivation, trend analysis, boundary analysis and power spectrum methods were utilized during the evaluation of data. Besides, the calculated basement depth values with using 3D modeling were mapped. Residuel effects in the data were eliminated by using low pass filter and obtained regional data were mapped respectively using five different cut-off wave numbers. Also, upward and downward continuation methods were applied and mapped for various levels. Second derivation method was made to obtain the boundaries of subsurface structures. After application of trend analysis method, fourth degree trend provided the most suitable mathematical surface for the data.