Türkiye'de Macar uzmanlar (1850-1950)
Hungarian experts in Turkey (1850-1950)
  1. Tez No: 505968
  2. Yazar: NAGEHAN BACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Türkiye, Macaristan, Modernleşme, Yabancı Uzman, Macar Uzman, Ottoman Empire, Turkey, Hungary, Modernisation, Foreign Expert, Hungarian Expert
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tarihsel süreçte Türk ve Macar milletleri arasındaki ilişkiler dostluk temeline dayanmaktadır. Etnik ve kültürel bağlar üzerinde şekillenen bu ilişkiler Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren Cumhuriyet'in kuruluş yılları ve sonrasında siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel alanda oldukça yoğunlaşarak devam etmiştir. Bu dönemde birçok Macar uzman Türkiye'ye gelerek askeri alandan mühendisliğe, tıptan meteorolojiye, hayvancılıktan ziraai eğitime kadar çok çeşitli alanlarda önemli faaliyetler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Historical process of Turkish and Hungarian relations base on amity of this two nations. These relations formed by means of ethnic and cultural ties has been increasingly continuing in economic and socio-cultural areas from the last years of Ottoman Empire to the foundation years of Turkish Republic and so on. In this period, many Hungarian expert came to Turkey and conducted very important studies in many sorts of fields such as military, engineering, medicine, meteorology, husbandy, agricultural education.