Altyapı bilgi sistemleri tasarımı ve uygulaması : Kocaeli örneği
Design and implementation of infrastructure information systems: A case study of Kocaeli
- Tez No: 506041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Altyapı Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Altyapı Hatları, Sorgulama, Analiz, Infrastructure Information System, Geographic Information System, Infrastructure Lines, Questioning, Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kentleşmenin artması ile birlikte şehrin altyapısının klasik yöntemlerle yönetilmesinin oldukça güç bir hal aldığı görülmüştür. Altyapı tesislerinin eski zamandan günümüze kadar birçok kurum ve kuruluş tarafından çeşitli yollarla, değişik standartlar ile yapılmış olduğunu ve bu hatların uzunluğu göz önüne alındığında önümüze büyük hacimli ve bir o kadar da karışık bir yapı çıkmaktadır. Bu yapının zaman içerisinde klasik yöntemler ile yönetilemediği, günümüz teknolojisine uygun hareket ederek daha hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Modern kentleşmenin ve nüfusun artması ile birlikte ortaya çıkan bu sorunlar göz önüne alınarak, altyapı bilgi sistemlerinin oluşturulması önemli hale gelmiştir. Özellikle büyük kentlerde altyapının en uygun şekilde işletilmesi ve sürekli kontrol altında tutulması gerekmektedir. Altyapı hatları, arıtma tesisleri, terfi merkezleri vb tesislerin bakım, onarım, enerji ve işletme maliyetleri sürekli artış gösterdiği için idarelerin günümüz teknolojisine uygun yeni projeler geliştiren dinamik kurumlar olması gerekmektedir. Bu nedenle gerçekleştirilen bu çalışma ile birlikte, Kocaeli ili Derince ilçesi sınırları içerisinde bulunan altyapı hatlarının ve tesislerinin verilerinin sisteme girilmesi, sayısal bilgisi olmayanların arazide tespit edilerek coğrafi bilgi sistemi tabanlı oluşturulan altyapı bilgi sistemine dâhil edilmesi ve hatların tamamının akıllı hale getirilerek yönetilebilir seviyeye çıkarılması amaçlanmıştır. Sorgulanabilir ve analiz yapılabilir bir hale getirilmiş olan altyapı bilgileri ile altyapının yönetilebilir seviyeye ulaştırılması, son yıllarda ülkemizde gündeme gelmeye başlayan su problemleri ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek ve elimizdeki mevcut suyu mümkün olan en iyi seviyede abonelere ulaştırabilmek önem arz etmektedir. Bu bağlamda, sistemde yer alan içmesuyu hatları ile ilişkili depo ve vana bilgileri, bunlara ait debimetre bilgileri, vanaların yönettikleri hatların cinsi, imalat yılı, çapı vb. veriler ile içmesuyu hatlarında meydana gelen kayıp-kaçak oranın düşürülmesine yönelik önemli bir katkı sunulması amaçlanmıştır. Yüklü maliyetler ile tesis edilen altyapılara ait bilgiler yerin altına gömülü kalmayıp, model proje ile dijital platformda veri toplama ve depolama ile bilginin saklanması ve güncellenmesi hedeflenmiştir. Böylece, altyapı hatlarına konumsal olarak ulaşmak daha hızlı ve güvenilir hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase of urbanization, it seems that managing the infrastructure of the city with classical methods has become very difficult. Considering that the infrastructural facilities have been constructed by various institutions and organizations in various ways with different standards from the past, and the length of these lines is taken into consideration, a large volume and a complex structure are emerging. The need to manage this structure in a faster and more effective manner, which can not be managed by classical methods over time, in accordance with today's technology has emerged. Taking into account these problems that have arisen with the increase of modern urbanization and population, the formation of infrastructure information systems has become important. Especially in big cities, it is necessary to operate the infrastructure in the most appropriate way and keep it under constant control. As maintenance, repair, energy and operation costs of infrastructure lines, treatment plants, pumping stations etc. are constantly increasing, administrations need to be dynamic institutions that develop new projects in line with today's technology. In this case of study, it is intended to enter the system of infrastructure lines and facilities located in the boundaries of Derince district of Kocaeli province, to incorporate them into the infrastructural information system based on geographical information system by detecting those who do not have digital information and to make the entire lines intelligent and manageable. It is important to struggle with the water problems which is become important in recent years and to reach the available water resources in the best possible level with the subscribers at the best possible level by reaching the manageable level with the infrastructural information that has been made inquisitive and analytical. In this context, the tank and valve information related to the drinking water lines in the system, the flow meter information of them, the type of lines supervised by the valves, the year of manufacture, it is aimed to provide an important contribution towards reducing the loss-to-leak ratio in the drinking water lines. It is aimed to store and update the data by collecting and storing data on the digital platform with the model project, not on the grounds of the information about the infrastructures established with the installed costs. Thus, it has become faster and more reliable to reach infrastructure lines locally.