Toryum ekstraksiyonunda Mn-fiber yönteminin kullanılabilirliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 50614
  2. Yazar: CEREN KÜTAHYALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mn-fiber yöntemi, toryum, adsorbsiyon, Mn-fiber method, thorium, adsorption
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezde, toryum yakıt çevrimine dayalı nükleer yakıt üretiminin çeşitli aşamalarında, çevresel kontaminasyonu önlemek ve atıklardan toryumu geri kazanmak amacıyla Mn-fiber yönteminin kullanılabilirliği incelenmiştir. Yöntemin kullanılabilirliğinin incelenmesi amacıyla, Mn-fiber üzerine toryum alımında etkili olan parametreler incelenerek, optimum koşullar saptanmıştır. Bu amaçla, akrilik fiberler, kullanılmış ve yaklaşık 1 cm'lik parçalar halinde kesilen fiberler 80 °C'de 10 dakika süresince 0.5 M KMn04 çözeltisi ile reaksiyona sokularak mangan yüklenmiştir. Hazırlanan Mn- fiberler nemli kalacak şekilde plastik torbalarda kullanıma hazır durumda saklanmıştır. Daha sonra, toryum standart çözeltileri kullanılarak toryum alımını etkileyen faktörler; pH, toryum konsantrasyonu, etkileşim süresi, sıcaklık ve çalkalama türü incelenmiştir. Optimum koşullar; pH = 5, 60 ppm toryum konsantrasyonu, 4 saatlik etkileşim süresi olarak bulunmuştur ve bu koşullardaki alım verimi % 90.8 ±4.1 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the possibility of using Mn-fiber method, in various stages of nuclear fuel production based on thorium fuel cycle is examined, in order to protect environmental contamination and to recover thorium from wastes. The parameters which are effective in the adsorption of thorium on Mn-fiber, have been examined and optimum conditions have been determined. For this purpose, acrylic fibers have been used and these fibers cut into pieces of approximately 1 cm of length, reacted with 0.5 M KMnÛ4 in 80 °C for 10 minutes and have been impregnated with mangan. The prepared Mn-fibers have been stored as wet being ready to use. Then, the factors effecting thorium recovery; pH, thorium concentration, retention time, temperature and shaking style were studied by using standard thorium solutions. Optimum conditions were found: pH=5, [Th] : 60 ppm, retention time 4 hours and under these conditions, the uptake efficiency have been determined as 90.8 ±4.1 %.