Şahnamenin mitolojik bölümü ve İran-Turan ilişkisi
Shahname's mythological section & Iran and Turan relationship
- Tez No: 506278
- Danışmanlar: PROF. İLYAS ERGİN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Tarih, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Zerdüşt, Mitoloji, İran-Turan, Şehname, Firdevsi, Zartasht, Mythology, Iran-Turan, Shahname, Ferdoosi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Mitolojik bağlantıların kökeninde yatan en temel insani duyguların; rekabet, aşk, savaş, kabul, ret, haset, kıskançlık ve.b düşüncelerin, insanın varoluşundan günümüze kadar öyküler değişse de özünün değişmediği ve sanatsal anlatımlar içerisinde konu olarak ele alındığını görüyoruz. Şehnamenin özü, akıl, ruh, beka, ölüm ve ölümsüzlük paradoksu içerisinde, insanın madde ve ruh arasındaki denge arayışını merkeze koymaktadır. Bu öz, antik dönem Yunan filozoflarının kullandiği lirik, Arap Rönesansı'nın ışığında niteliğini taşımaktadır. İnsan doğası gereği cisim, varlığının özünde; yıpranan, yok olan bir varoluş sorunsalına mahkumdur. Cismin sonlanması maddı hayat ile ilişkilidir. Diğer taraftan insan, cisminin sonluluğuna karşıt yükselen ve varoluşunu kemale erdirerek özgürleşmeyi amaçlayan bir ruh hayal etmektedir. Cisim ve ruh arasında denge arayan bu devinim(ikilem) insanoğlunun ulaşmaya çalıştığı en zor denklemdir. Varlığının maddi zemininde daha iyi bir hayat arayışı ile cismini tüketen insan, istemsizce yüzünü toprağa dönmekte olup, ölümlülüğünü an be an unutmak isterken her daim hatırlamaktadır. Doğu felsefelerinin özünü anlatan bu yaşam-ölüm, iyi-kötü, doğru-yanliş karşıtlığında 'Şehname' örnekleri bu tez içerisinde sunulmaktadır. Bunlardan en önemlisi Rüstem figürüdür. Sonuç olarak; geçmişten günümüze kadar efsanevi kültür ve sanat anlatıları, hayat ve hakikat arayışında bugün insanının dünyasında bir öğreti değeri taşımaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The most basic human emotions that lie in the cores of mythological connections, rivalry, love, war, acceptance, rejection, envy, jealousy and others have been the core themes of artistic expression, and while the stories have changed, the essence of those stories persisted. The essence of the chronicles have been putting the human's search for balance within matter and soul to the center, reminding the ancient and classical philosophers within the paradoxes of mind and soul, and permanence and mortality. This essence has the quality of a clear layer full of the bright light of the Arabian Renaissance peculiar to the oriental, its lyric settling on top of the aforementioned classical philosophers. Due to human nature, the human is bound to a withering and disappearing existencial problem. The human is bound to life with a material existence, that is bound to end. On the other hand he is imagining a soul rising against the mortality of matter and aiming to bring his existence to maturity to free it. This dilemma, searching for a balance between matter and soul, is the hardest equation that humanity has been trying to solve. Spending his substance while looking for a better life for his material existence, facing the earth the human is unwillingly being reminded of his mortality, while deeply desiring to forget it. Describing the essence of the oriental philosophy, this opposition of life and death, good and evil, right and wrong presents the best example for chronicles , the topic of this thesis, namely Rostam. Consequently legendary cultural and artistic expressions from the past to the present can still emanate within the post modern human world, trying to find the truth and the meaning of life, and carries a teaching value.