Türkiye'de işlem gören hisse senedi yatırım fonları: 2012-2016 dönemi performanslarının morningstar derecelendirme yöntemi'ne göre incelenmesi
Equity mutual funds operating in Turkey: evaluation of 2012-2016 period performances by morningstar star rating system
  1. Tez No: 506308
  2. Yazar: YAVUZ GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ALTINIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Performans Değerlendirmesi, Morningstar, Mutual Funds, Performance Evaluation, Morningstar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yatırımcılara sağlamış olduğu çeşitli avantajlardan dolayı, tasarruflarını sermaye piyasalarında değerlendirmeyi arzulayan yatırımcılar tarafından tercih edilebilen yatırım fonlarının performansı birtakım farklı yöntemler ile değerlendirilebilmektedir. Yaptıkları yatırımın sonucuna dair bilgi sahibi olmak ve buna göre bir aksiyon geliştirmek isteyen mevcut yatırımcılar ve aynı zamanda potansiyel diğer yatırımcılar, fon yöneticileri, fon kurucusu ve piyasadaki diğer paydaşlar açısından bu performans değerlendirmeleri çeşitli sebeplerden ötürü önem arz etmektedir. Literatürde bu amaca yönelik olarak gerçekleştirilmiş ve performans kavramını değişik açılardan ele alan pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de işlem görmekte olan hisse senedi yatırım fonlarının Ocak 2012 - Aralık 2016 dönemindeki altmış aylık performansları Morningstar Yıldız Derecelendirme Yöntemi ile incelenmeye çalışılmış olup bu bağlamda ele alınan 57 yatırım fonunun performans sonuçlarına göre sıralamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Sağlanan sonuçlara göre fonların beta katsayıları ile aldıkları yıldız dereceleri arasında bir bağlantının olduğu ancak standart sapmaları ve ortalama getirileri için aynı güçlü ilişkinin varlığından bahsetmenin çok mümkün olmadığı ortaya konulmuştur. En başarılı fonların genelde yabancı hisse senedi fonu, en başarısız fonların ise genelde endeks fon yapısında oldukları belirlenmiştir. Bununla beraber çalışma kapsamındaki fonlardan sadece iki tanesinin gerçekten üstün bir performans gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many different methods of evaluation of mutual funds to choose from for investors who would wish to put their savings into the capital markets due to the various advantages that are accrued from such ventures. These performance evaluations hold different degrees of importance to different groups of people including existing investors as well as potential investors, fund managers, fund founders and other stakeholders on the market who would wish to have knowledge about the outcome of their investment and act accordingly. There are many studies in the literature with similar purpose and which discuss the performance concept from various angles. In this study, 60 monthly performance of equity mutual funds which trade in Turkey were taken over the January 2012 – December 2016 period and examined using Morningstar Star Rating System. The 57 mutual funds were then ranked based on their performance results. The results show that there is a relation between the beta coefficients of the funds and the star ratings they receive, the same cannot however be said in the relationship between standard deviations and average returns. It was determined that the most successful funds are generally foreign equity funds while the least successful funds are generally index funds. However, it was concluded that only two of the funds in the study have achieved a truly superior performance.