Konya bilim merkezinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarının ilkokul ve ortaokul öğrencileri tarafından değerlendirilmesi
Evaluations of workshops at konya science center by primary and secondary students
  1. Tez No: 506455
  2. Yazar: ZEYNEP OK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme ortamları, bilim merkezi, bilim müzeleri, informal öğrenme, atölye çalışmaları, Out-of-school learning environments, science centers, science museums, ınformal learning, workshops
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, Konya Bilim Merkezi'nde gerçekleştirilen atölye çalışmalarının ilkokul ve ortaokul öğrencileri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılı içerisinde, Konya Bilim Merkezi atölye çalışmalarına katılan Konya il merkezindeki 23 farklı devlet okulundan 329 erkek, 333 kız olmak üzere toplamda 662 ilkokul ve ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. İlkokul 3. ve 4. Sınıflardan toplam 507 öğrenci ile ortaokul 5.sınıflardan 155 öğrenci ile çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 3'lü likert tipi Atölye Çalışmalarını Değerlendirme Ölçeği (AÇDÖ) uygulanmıştır. Araştırmada betimsel araştırmalardan tarama modeli kullanılmıştır. Cinsiyet, sınıf düzeyi ve okul türü değişkenlerine göre öğrencilerin atölye çalışmalarını değerlendirmeleri üzerine çalışılmıştır. Ölçeğe verilen cevaplar doğrultusunda, öğrencilerin atölye çalışmalarına karşı olan görüşlerinin olumlu olarak geliştiği ve yaş grubuna göre bu görüşlerde bazı farklılıklar olduğu görülmüştür. Öğrencilerin atölye çalışmalarına karşı olumlu görüş bildirmelerinde, yapılan atölye çalışmalarının verimli ve faydalı olmasının etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca erkek öğrencilerinin atölye çalışmalarına katılım sağlamalarının kız öğrencilere göre daha zor olduğu ve bunun da sonucu olarak kız öğrencilerde atölye çalışmasına katılma isteğinin erkek öğrencilere göre daha kolay olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki, sayıları gittikçe artan bilim merkezlerini her yaştan katılımcının mutlaka görmesi gerektiği ve bu ziyaretlerin verimliliğinin niteliği açısından akademik çalışmaların artırılması; bu konuda çalışacak yeni araştırmacılar için bir yol gösterici niteliğinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to evaluate the workshops carried out in Konya Science Center by primary and secondary school students. In this context, the study group of the researchers constitutes 662 primary and secondary school students in total, including 329 male and 333 female students from 23 different public schools in the Konya city center participating in Konya Science Center workshops during the 2017-2018 academic year. A total of 507 students from 3rd and 4th grades of primary school and 155 students from 5th grade of middle school were employed. A 3-point Likert-type Workshop Assessment Scale (WAS) developed by the researcher was applied as a data collection tool. In the study, a survey model was used from descriptive researches. According to the gender, class level and school type variables, the evaluations of the students' workshops were studied. According to the answers given to the scale, it was seen that the opinions of the students towards the workshops developed positively and there were some differences in these opinions according to the age group. It has been determined that the efficiency and usefulness of the workshops conducted in the positive opinions of the students about the workshops are effective. It was also found that male students were more likely to participate in workshops than female students, and as a result, girls were more likely to participate in workshops than male students. The results of the research showed that the increasing number of science centers should be seen by participants of all ages and that academic researches should be increased in terms of the quality of the efficiency of these visits; it will be a guide for new researchers working on this issue.