Beyşehir Gölünde sazan balığı (Cyprinus carpio L.1758) ve sudak balığı (Stizastedion lucioperca (L.1758) avcılığında kullanılan multifilament fanyalı ve sade uzatma ağları ile monofilament sade uzatma ağlarının av verimliliklerinin ve seçiciliklerinin araştırılması
- Tez No: 50649
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HAŞSUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Carp fish, pike-perch, monofilament, multifilament, gill net, trammel net, productivity, selectivity
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Beyşehir Gölü 'nde sazan ve sudak balığı avcılığında kullanılan multiflament fanyah ve sade ağlar ile monofilament sade ağların av verimleri ve seçicilikleri araştırılmıştır. Bu amaçla gölde, üç gruba ait eşit göz uzunluğunda ağlar ile avcılık denemeleri yapılmıştır. Avcılık çalışmalarında elde edilen bulgulardan, sazan ve sudak balığı avcılıkları için en verimli ağ grupları tesbit edilmiştir. Ayrıca, multifilament sade ağların sudak balığı seçiciliği ile monofilament sade ağların sazan ve sudak balığı seçicilikleri incelenmiştir. Ağ gruplarının verimlilikleri, her bir gruba ait eşit göz uzunluğunda ağlar ile avlanan sazan ve sudak balığı miktarlarının ayrı ayrı oranlanmasıyla bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, sazan balığı avcılığında multifilament fanyalı ağlar; monofilament sade ağlardan 1.69, multifilament sade ağlardan da 3.08 kat daha etkilidir. Sudak balığı avcılığında ise, monofilament sade ağların; multifilament sade ağlardan 1.98, multifilament fanyalı ağlardan da 2. 1 kat daha etkin olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Sade ağların seçiciliklerinin hesaplanmasında ise, bir indrekt yöntem olan Holt (1963) 'un geliştirmiş olduğu yaklaşımdan faydalanılmıştır. Avcılık denemelerinde elde edilen verilerden yapılan hesaplamalar sonucunda, sazan balığı avcılığında monofilament sade ağların ortak seçicilik faktörleri 2.92 olarak hesaplanmıştır. Sudak balığı avcılığında ise, multifilament sade ağların ortak seçicilik faktörleri 4.67 bulunurken, monofilament sade ağların ortak seçicilik faktörleri 4.70 bulunmuştur. Anahtar kelimeler; sazan, sudak, monofilament, multifilament, sade ağ, fanyalı ağ, av verimi, seçicilik.
Özet (Çeviri)
In this study, the selectivity and productivity of fishing multifilament trammel net, gill net and monofilament gill net that use of fishing on carp fish and pike-perch were investigated in Lake Beyşehir. In this aim, with the equal mesh size gill nets that belongs to 3 groups were experimented of fishing. Also, it was determined to selectivity of multifilament gill net for pike- perch and monofilament gill net for both species. The productivity of all groups on each equal mesh size net that is caught for carp as sperately. As a determination, multifilament trammel nets productivity rate for carp were found effective 1,69 value than monofilament gill net and 3,08 value than multifilament gill net. About pike-perch fishing, productivity rate of monofilament gill net effective 1,98 value than multifilament gill net and 2. 1 value than multifilament trammel net were calculated. Indrect methods of Holt (1963) who has been developed were used on the calculation of gill nefs selectivity. According the results of experiments which has been relized that is the common selection factor of monofilament gill nets for carp is 2.92 value and on the pike-perch that values as a 4.67 for multifilament gill nets and 4.70 for monofilament gill nets were calculated.