Tek-a'lı 143,145,147,153,155Sm çekirdeklerinin manyetik dipol uyarılmalarının incelenmesi
Investigations of the magnetic dipol excitations of the odd-mass 143,145,147,153,155Sm
- Tez No: 506600
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Matematik, Physics and Physics Engineering, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tek-A, Deforme Çekirdek, Manyetik Moment, Makas Mod, Spin Polarizasyon, QPNM, RI-QPNM, M1 Uyarılmaları, Odd-Mass, Deformed Nucleus, Scissors Mod, Spin-Flip, QPNM, RI-QPNM
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışmasında, nadir toprak bölgesinde yer alan tek-A'lı 143,145,147,153,155Sm çekirdeklerinin taban durum manyetik özellikleri ve manyetik dipol uyarılmaları QPNM (Kuaziparçacık Fonon Nükleer Model) bazında teorik olarak ilk kez incelenmiştir. Ayrıca taban durum Nilsson konfigürasyonu karışım durumu olan bir çekirdek aynı yöntem aracılığıyla ilk kez incelenmiştir. Bu çekirdeklerin taban durumlarına ait teorik iç manyetik moment (“g”_“K”), efektif spin jiromanyetik faktör (“g”_“s”^“eff.”) ve manyetik moment (µ) değerleri deneysel veriler karşılaştırılmış olup her bir çekirdek için spin-spin etkileşme güç parametresi belirlenmiştir. QPNM (Kuaziparçacık Fonon Nükleer Model) çerçevesinde yapılan hesaplamalar ayrıca KPM (Kuliev-Pyatov Metodu), SPM (Tek Parçacık Model) ve QTDA (Kuaziparçacık Tamm-Dancoff Yaklaşımı) modelleri ile de karşılaştırılmıştır. Çalışmada, bahsi geçen çekirdeklerin M1 uyarılmaları RI (Dönme Değişmez)-QPNM kullanılarak teorik olarak incelenmiştir. RI-QPNM, çekirdek hamiltoniyeninin kırılan dönme simetrisinin onarılmasını mümkün kılmaktadır. Restore edici kuvvetler ortalama alanla öz uyumlu olduklarından serbest parametre içermezler. Bu teori çerçevesinde elde edilen teorik sonuçlar mevcut deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the ground state magnetic properties and magnetic dipole excitations of rare earth elements 143,145,147,153,155Sm nuclei have been theoretically investigated in framework of the QPNM (Quasiparticle Phonon Nuclear Model) for the first time. In addition, a core with a ground state Nilsson configuration mixed state was first investigated by the same method. The theoratical values of the ground state magnetic properties such as intrinsic magnetic moment (“g”_“K”), effective spin gyromagnetic factor (“g”_“s”^“eff.”) and magnetic moment (µ) were compared with the avaliable experimental data and the spin-spin interaction parameter was determined for each nuclei under investigation. The results of QPNM calculations were also compared with the results of KPM (Kuliev-Pyatov Method), SPM (Single Particle Model) and QTDA (Quasiparticle Tamm-Dancoff Approximation). The magnetic dipole excitations in these nuclei were also theoretically investigated by using RI-QPNM (Rotation Invariant Quasiparticle Phonon Nuclear Model). RI-QPNM model makes it is possible to restore of the broken rotational symmetry of nuclear hamiltonien. Due to the self-consistency of restoration forceses, they contain no arbitrary parameters. The results of calculations are compared with the available experimental data.