Dijital bir terim olarak sosyal çöplüğün tanımlanması ve tüketici davranışlarına etkisi
The definition of social garbage as a digital term and its impact on consumer behaviour
  1. Tez No: 506676
  2. Yazar: DENİZ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MISRA ÇAĞLA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, Sosyal Medya, Sosyal Çöplük, Dijital Mecralar, Tüketici Davranışları, Big Data, Social Media, Social Garbage, Digital Media, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle, dijital mecralarda giderek artan içerik üretiminin kavramlaştırılarak 'Sosyal Çöplük' teriminin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 'Büyük Veri' ve 'Sosyal Medya' terimleri betimlenmiş, bu terimlerden istifade edilerek 'Sosyal Çöplük' terimi tanımlanmıştır. 'Sosyal Çöplüğün' tanımlanmasının ardından 'Sosyal Çöplüğü' oluşturan nedenler açıklanarak tüketici davranışları ve 'Sosyal Çöplük' arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel bir veri toplama metodu olan yarı yapılandırılmış görüşme metodu kullanıldı. Bu metodun seçilmesindeki ana amaç, nitel araştırmaların doğasının bir sonucu olarak sürece odaklanmak ve anlamı ortaya çıkarmaktı. Çalışma grubu olarak reklam profesyonelleri seçildi. Reklam profesyonellerinin hem birer tüketici hem de birer pazarlama iletişimi profesyoneli olmasından hareketle yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile veri toplama süreci gerçekleştirildi. Görüşme çıktılarına betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri uygulandı. Veriler 6 ana tema altında kategorize edildi: Dijital mecralarda karşılaşılan içeriklere dair görüşler, kanaat önderi / fenomenlere dair görüşler, marka topluluklarına dair görüşler, promosyon kampanyalarına dair görüşler, trollere dair görüşler ve bot hesaplara dair görüşler. Araştırma sonucunda, katılımcıların satın alma kararı alırken 'Sosyal Çöplük' kaynaklı problemler yaşadığı belirlenmiştir. Katılımcılar dijital mecralarda doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmakta problem yaşadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar, reklam profesyoneli olarak ise 'Sosyal Çöplükten' kaynaklanan nedenlerle tüketiciyi anlama ve doğru iç görüyü belirleme konularında sorunlar yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to conceptualize the increasing content production in digital media and to define the term 'Social Garbage'. In this context, the terms 'Big Data' and 'Social Media' are described and these terms are used to define the term 'Social Garbage'. After defining 'Social Garbage', it is aimed to reveal the relation between 'consumer behaviour' and 'Social Garbage' by explaining the reasons that contribute to 'Social Garbage'. In order to collect research data, a semi-structured interview method was preferred. Advertising professionals were selected as a sampling group. Since the advertising professionals were both consumer and marketing professionals, they are the best sampling group to understand consumer behaviour. Descriptive analysis and content analysis methods were applied to the interview outputs. The data were categorized under six main themes: opinions on content in digital media, opinions on influencers, opinions on brand communities, opinions on promotional campaigns, opinions on trolls and opinions on bot accounts. It was determined that the participants were experiencing problems owing to 'Social Garbage' while chosing brands and products. Participants stated that they had problems in reaching accurate and reliable information in digital media. Participants, as an advertising professional, are experiencing problems in terms of understanding the consumer behaviour and determining the insights due to the 'Social Garbage.'