Ultrasonografi eşliğinde ölçülen inferior vena kava çapı ve kollapsibilite indeksinin spinal anesteziye bağlı hipotansiyonla ilişkisi
The relationship between inferior vena cava diameter measured by ultrasonography, collapsibility indexand hypotension after spinal anesthesia
  1. Tez No: 506717
  2. Yazar: SERRA TOPAL
  3. Danışmanlar: UZMAN DERYA KARASU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: hipotansiyon, inferior vena kava, inferior vena kava kollapsbilite indeksi, spinal anestezi, ultrasonografi, Hypotension, inferior vena cava, inferior vena cava collapsibility index, spinal anesthesia, ultrasonography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Spinal anestezi uygulanan hastalarda hipotansiyon oldukça sık görülen bir komplikasyondur. Hipotansiyonun gelişme mekanizmasına bakıldığında hipovolemi varlığı etkenlerden biridir. Günümüzde ultrasonografi (USG) eşliğinde inferior vena kava (İVK) görüntülenmesi ve kollapsibilite indeksi (İVK-Kİ) hesaplaması sıvı açığının değerlendirilmesinde yaygın kullanılan non invaziv, kolay, hızlı ve güvenilir bir yöntemdir. Bu çalışmada, spinal anestezi öncesi görüntülenen İVK çapı ve İVK-Kİ'nin spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu öngörüp öngörmediğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif gözlemsel olarak yapıldı.Spinal anestezi altında inguinal herni operasyonu geçirecek 18-75 yaş arası ASA I-II 132 hasta dahil edildi.Hastaların hiçbirine spinal anestezi öncesinde sıvı yüklemesi yapılmadı.Hastaların maksimun İVK çapı (dİVKmaks) ve minimum İVK çapı (dİVKmin) ölçüldü. İVK-Kİ hesaplandı [(dİVKmaks- dİVKmin)/dİVKmaks × %100]. Hastaların kan basıncı non-invaziv yöntemle ölçüldü.Ortalama arter basıncının(OAB)başlangıç değerine göre %30'dan fazla düşmesi veya 60 mmHg'nın altında olması veya ikisinin kombinasyonuhipotansiyon olarak kabul edildi. Bulgular:Hastalar hipotansiyon gelişen ve gelişmeyen şeklinde iki gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen 120 hastanın 57'sinde (%47.5) spinal anestezi sonrası hipotansiyon gelişti. Gruplar arasında dİVkmaks ve İVK-Kİ değerleri açısından anlamlı farklılık görülmedi (p˃0.05).Yaş ile İVK-Kİ arasında anlamlı negatif,sistolik kan basıncı (SKB),diyastolik kan basıncı (DKB) ve OABen düşük değeri ile İVK-Kİ arasında anlamlı pozitif,DKB ve OAB en yüksek,OAB en düşük değeri ile dİVKmaks arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlendi. Sonuç:Spinal anestezi öncesi ölçülen dİVkmaks ve İVK-Kİ değerlerinin spinal anestezi sonrası oluşan hipotansiyonu öngörmede tek başına yeterli bir parametre olmadığını bulduk. Bu konu hakkında daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunudüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypotension is a common complication of spinal anesthesia . Hypovolemia is one of the underlying factors in hypotension during spinal anesthesia. Imaging of inferior vena cava (IVC) and measurement of the IVC-collapsibility index(IVC-CI) by ultrasonography (USG) has been a widely used non-invasive, straightforward and reliable method for measurement of the fluid imbalance. In the present study, we aimed to investigate the predictive ability of the pre-spinal anesthesia IVC diameter and IVC-CI for hypotension following spinal anesthesia. Methods: The study wasdesigned as prospective and observational. One hundred thirty-two patients aged 18-75 years with ASA I-II underwent inguinal hernia surgery with spinal anesthesia and recruited to the study. No any case had fluid replacement preceding spinal anesthesia. Maximum and minimum IVC diameters were measured. IVC-CI (%) was quantified according to the formula of [(dIVCmax- dIVCmin)/dIVKmax]×100%. The arterial blood pressure was measurednon-invasively. Hypotension was diagnosed in case of at least 30% drop of mean arterial blood pressure compared to the initial arterial blood pressure or 0.05). There were significant inverse correlation between age and IVC-CI, significant positive correlation between the lowest values of the systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure and IVC-CI and significant positive correlation between IVC maximum diameter and diastolic blood pressure, maximum and minimum values of the mean arterial pressure. Conclusion: We found that dIVCmax and IVC-CI prior to the spinal anesthesia were not well established parameters to be able to predict hypotension following spinal anesthesia. Further detailed studies should be designed to address that point.