Meme kanseri olgularında MRG ve PET/BT kantitatif ölçümlerinin metastaz öngörü değerinin araştırılması
Prediction of metastases with quantitative measurements in MRI and PET/CT in breast cancer cases
  1. Tez No: 506737
  2. Yazar: KEVSER ESMERAY ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖZGÜR KILIÇKESMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik kontrastlı meme MRG, metastatik meme kanseri, zaman-intensite eğrisi, kantitatif parametreler, Dynamic contrast enhanced breast MRI, metastatic breast cancer, time-intensity curve, quantitative parameters
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, meme kanseri olgularında preoperatif dinamik kontrastlı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DK-MRG) ve Pozitron Emisyon Tomografisi/ Bilgisayarlı Tomografi'de (PET/BT'de) elde edilen kantitatif ölçümlerin hastada metastaz varlığının öngörülmesine katkısının araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak yaptığımız bu çalışmaya, 2016 ve 2017 yılları içerisinde, hastanemiz Radyoloji Kliniği Meme Polikliniği'ne başvuran, tedavi öncesi lokal ve sistemik evreleme amaçlı dinamik kontrastlı meme MRG ve 18F-FDG PET/BT çekilen ve histopatolojik olarak meme kanseri olduğu verifiye edilmiş 83 uzak organ metastazlı ve 107 metastazsız olmak üzere toplam 210 invaziv meme kanseri olgusu dahil edilmiştir. DK-MRG'de kontrast zaman eğrisi üzerinden elde edilen kinetik parametrelerin yanısıra, SUVmax ve ADC değerleri de metastatik ve non-metastatik gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda pre-operatif DK-MRG'de elde edilen tümör boyutu, inflamatuar meme kanseri, maksimum kontrastlanma yüzdesi (E max ) ve maksimum eğri eğimi (Slopei) meme kanseri olgularında metastaz varlığını öngörmede faydalı bulunan morfolojik ve kantitatif parametrelerdir. SUVmax ve ADC değerleri ise metastatik ve nonmetastatik gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Pre-operatif DK-MRG'de kontrastlanma kinetiğine ilişkin kantitatif parametreler, meme kanseri olgularında metastaz varlığını öngörmede katkı sağlamakta ve meme kanserlerinin bireyselleştirilmiş tedavisini yönlendirmede bir biyobelirteç olarak rol alma potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the contribution of quantitative measurements, obtained from dynamic contrast-enhanced Magnetic Resonance Imaging (DCE-MRI) and Positron Emission Tomography/Computed Tomography (PET/CT), to predict the presence of metastatic disease in patients with breast cancer. Materials and methods: 83 metastatic and 107 non-metastatic, 210 breast cancer cases who came to Istanbul Education and Research Hospital, breast radiology polyclinic in 2016-2017 and received pretreatment DCE-MRI and 18F-FDG PET/CT for local and systemic staging, were included in this retrospective study. In addition to the kinetic parameters obtained on the time intensity curve in DCE-MRI, SUVmax and ADC values were also compared between the metastatic and nonmetastatic groups. Findings: In our study, tumor size, inflammatory breast cancer, maximal contrast enhancement (Emax ) and maximum curve slope obtained in preoperative DCE-MRI in our study are morphologic and quantitative parameters useful in predicting the presence of metastase in breast cancer cases. SUVmax and ADC values did not differ significantly between the metastatic and non-metastatic groups. Conclusion: Quantitative parameters of contrast kinetics in preoperative DCE-MRI contribute to predict the presence of metastases in breast cancer cases and have the potential to play a role as a biomarker in directing individualized treatment of breast cancers.