Kliniğimizde takipli üveitik glokom hastalarında medikal ve cerrahi tedavi sonuçlarımız
Results of medical and surgical treatment in uveitic glaucoma patients
- Tez No: 506765
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Üveitik glokom, sekonder glokom, antiglokomatöz tedavi, glokom cerrahisi, Uveitic glaucoma, secondary glaucoma, antiglaucomatous treatment, glaucoma surgery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Üveite sekonder gelişen glokom olgularının medikal tedavisi ile göz içi basınçlarının kontrolü ve üveit komplikasyonlarının neden olduğu göz içi basınç artışında medikal tedavinin yetersiz kaldığı olgularda cerrahi tedavi seçeneklerinin kliniğimizde takip edilen hastalardaki etkileri ve tedavi yöntemlerini göstermektir. Gereç ve Yöntemler: Üveitik glokom tanılı 85 hastanın 109 gözü çalışmaya dahil edildi ve dosya kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 85 hastanın 41'i erkek (%48.2), 44'ü (%51.8) kadın idi. Hastaların 32'sinde sağ göz, 29'unda sol göz, 24'ünde bilateral etkilenim olduğu saptandı. Toplam 109 gözün 53'ünde (%48.6) sağ göz tutulumu, 56'sında (% 51.4) sol göz tutulumu olduğu tespit edildi. Hastaların yaşları 10 ile 80 arasında değişmek üzere ortalama 44,6 ±16,6 idi. Üveitik glokom tanısıyla hastalar en az 5 ay en çok 59 ay olmak üzere ortalama 33 ± 9 ay izlendi.109 gözün üveit lokalizasyonları yönünden 48'i (%44) ön, 23'ü (% 21.2) orta, 25'i (% 22.9) arka ve 13'ü (% 11.9) ise panüveit şeklindeydi. Üveitik glokomlu 109 gözden 86 göz (%78.9) medikal tedavi ile kontrol altına alınabildi. Maksimum medikal tedaviye rağmen göz içi basıncı kontrol edilemeyen, görme alanı kaybı ve optik sinir patolojisi ilerleyen 23 göze (%21.1) glokom cerrahisi uygulandı. Ancak steroid kullanımı, üveit lokalizasyonu ve cerrahiler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca varılamamıştır. (p>0,05) Sonuç: Üveite sekonder glokom tedavisi altta yatan hastalığa bağlıdır. Hem oküler enflamasyonu hem de optik nöropati iyi takip edilmelidir. Bu nedenle, tedavi şekli ve yolu hem üveit hem de glokom uzmanları dahil olmak üzere multidisipliner bir ekip tarafından belirlenmelidir. Çalışmamızdaki üveitik glokomlu 109 gözden 86 göz medikal tedavi ile kontrol altına alınabildi ve ilk olarak beta blokörlü kombinasyonlar seçildi. Cerrahi seçenekler olarak ise trabekülektomi yapılacaksa mutlaka mitomisin veya 5-florourasil gibi anti metabolitlerle yapılması gerektiği ve cerrahi tedavinin mümkün olabildiğince üveit aktif değilken yapılması gerekmekte olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Control of intraocular pressures with medical treatment in uveitic glaucoma cases, in the cases of inadequate medical treatment due to intraocular pressure increase caused by uveitis complications, surgical treatment options showing effects and treatment methods of the patients followed in our clinic. Material and Methods: 109 eyes of 85 patients with uveitic glaucoma were included in this study and the file records were evaluated retrospectively Results: Of the 85 patients, 41 were males (48.2%) and 44 were females (51.8%). It was found that 32 patients had right eye, 29 eyes had left eye and 24 patients had bilateral effected. Of the 109 eyes, 53 eyes (48.6%) had right eye involvement and 56 eyes (51.4%) had left eye involvement. The mean age of the patients ranged from 10 to 80 years with a mean of 44.6 ± 16.6 years. Patients were diagnosed with uveitic glaucoma for a minimum of 5 months and a maximum of 59 months (mean 33 ± 9 months). 86 patients were found to have 48 (44%) anterior, 23 (21.2%) moderate, 25 ) and 13 (11.9%) were in the form of panuveitis. 86 eyes (78.9%) from 109 eyes with uveitic glaucoma could be controlled by medical treatment. 23 eyes (21.1%) underwent glaucoma surgeries with visual loss and optic nerve pathology that could not be controlled by intraocular pressure despite maximum medical treatment. However, there was no statistically significant difference between steroid use, uveitis localization and surgeons. (P> 0.05) Conclusion: Uveitic glaucoma treatment depends on the underlying disease. Both ocular inflammation and optic neuropathy should be well monitored. For this reason, the form and route of treatment should be determined by a multidisciplinary team, including both uveitis and glaucoma specialists. In our study, 86 eyes from 109 eyes with uveitic glaucoma could be controlled by medical treatment and firstly beta-blocker combinations were selected. Surgical options include the need to use trabeculectomy with antimetabolites such as mitomycin or 5-fluorouracil and surgical treatment should be performed when uveitis is not active.