Özofagus darlığı nedeni ile perkütan balon dilatasyonu yapılmış çocuk hastaların retrospektif değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of percutaneous balloon dilatation in children with esophageal stricture
  1. Tez No: 506775
  2. Yazar: CENK HOŞGEÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN KAHRİMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dilatasyon, Floroskopi, Özofagus, Özofagus Atrezisi, Özofagus stenozu, Özofagus darlığı, Pediatrik, Striktür, Dilatation, Esophageal Atresia, Esophageal Stenosis, Esophagus, Fluoroscopy, Pediatrics, Stricture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZOFAGUS DARLIĞI NEDENİ İLE PERKÜTAN BALON DİLATASYONU YAPILMIŞ ÇOCUK HASTALARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu retrospektif çalışmadaki amaç, değişik etiyolojilere sahip benign pediatrik özofageal darlıklara yönelik yapılan floroskopi eşliğinde perkütan balon dilatasyon tedavisinin sonuçlarını araştırmak ve literatürle karşılaştırmaktır. Bir diğer amacı ise, çocuklarda düşük komplikasyon oranları ile tekniği uygulamak için güvenilir balon çapı aralığını oluşturmaktır. Gereç (Hastalar) ve Yöntem: Şubat 2008 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında, özofageal darlığı için balon kateter dilatasyonu uygulanan çocuklar çeşitli etiyolojik gruplara ayrıldı. Balon dilatasyonu, tüm olgularda 7-28 mm çap arasında değişen balon kateter ile ve floroskopi eşliğinde uygulandı. Alınan sonuçlarda; dilatasyon sayısı, dilatasyonlar arası interval süreler, teknik ve klinik başarı ve komplikasyonlar değerlendirildi. Yaş uyumlu balon çapları tablosu standart sapma skorlama (Z skoru) kullanılarak oluşturuldu. Bulgular: Doksan altı çocuğa 313 teknik başarılı balon kateter dilatasyon prosedürü uygulandı. Etiyolojik gruplar; opere özofagus atrezisi, 41; akalazya, 19; koroziv madde alımı, 11; bilinmeyen etiyoloji, 8; sıkı fundoplikasyon, 5; epidermolizis bülloza, 4; peptik özofajit, 2; yabancı cisim yutulması, 2; skleroderma, 1; radyasyon özofajiti, 1; enfeksiyöz özofajit, 1; konjenital özofageal stenoz, 1; hastalarını kapsamaktaydı. Son dilatasyon sonrası takip periyodu 7-114 ay arasında değişmekteydi. Değerlendirmeye alınan 90 hastanın 77'sinde (%85,6) işlem klinik başarılı olarak kabul edildi. Hasta başına uygulanan dilatasyon sayısı aralığı 1-25 arasında değişmekteydi ve medyan 2 dilatasyon uygulandı. Dilatasyon intervalleri 12 gün-59 ay arasında değişmekteydi ve medyan süre 2 ay olarak bulundu. Genel olarak, enfeksiyöz özofajit ve radyasyon özofajiti gruplarında kötü sonuçlar alındı. Genel olarak, bilinmeyen etiyoloji grubunda ise iyi sonuçlar alındı. Komplikasyon 2 hastada (%2,1) görüldü. Bir hastada uzamış hastanede yatışa neden olan boğaz ağrısı ortaya çıktı. Bir hastada perforasyon (tip 3 rüptür) gelişti. Komplikasyon gelişen bütün hastalar konservatif olarak tedavi edildi. Takip sürecinde, 10 hastada balon dilatasyon işleminin etkisiz olması nedeniyle darlık ile ilişkili başka prosedür (cerrahi veya gastrostomi) uygulanmıştır. Sonuç: Floroskopi eşliğinde perkütan balon kateter dilatasyonu, çocuklardaki benign özofageal darlıklarda güvenilir ve efektif tedavi yöntemidir. Çoğu çocukta tekrarlayan dilatasyonlar gerekse de, bunların çoğunda (%72,6) zamanla semptomları gerileme göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A RETROSPECTIVE EVALUATION OF PERCUTANEOUS BALLOON DILATATION IN CHILDREN WITH ESOPHAGEAL STRICTURE ABSTRACT Aim: This retrospective study, evaluate results of fluoroscopically guided percutaneous balloon dilatation of various benign pediatric esophageal strictures and compare with literature. Another aim of this study also, generates safety range of balloon diameter to perform this technique with lower complication rates in children. Materials (Patients) and Methods: Between February 2008, and May 2017, children who underwent balloon catheter dilatation for esophageal strictures were divided into various etiologic groups. Balloon dilatation was performed in all cases with a balloon catheter (range of diameter; 7-28 mm) and fluoroscopy guide. Outcome parameters included number of dilatations, intervals between dilatations, technical and clinical success, and complications. Table of age-appropriate balloon diameter was generated with using standard deviation scoring (Z score). Results: Ninety-six children underwent 313 of technically successful balloon catheter dilatation procedure. Etiologic groups included patients of operated esophageal atresia, 41; achalasia, 19; caustic substances ingestion, 11; unremarkable etiology, 8; tight fundoplication, 5; epidermolysis bullosa, 4; peptic esophagitis, 2; foreign body ingestion, 2; scleroderma, 1; radiation induced esophagitis, 1; infectious esophagitis, 1; congenital esophageal stenosis, 1. Follow-up periods after last dilatation were ranged between 7-114 months. Seventy-seven patients of 90 patients who suitable to evaluate (85,6%) were considered clinical successful. Number of dilatations was ranged from 1 to 25, and median dilatation of 2 per patient. Dilatation intervals were ranged from 12 day to 59 months, and median interval of 2 months. Groups of infectious esophagitis and radiation induced esophagitis had lower outcome parameters, generally. Unremarkable etiology group had high outcome parameters, generally. Complications occurred in 2 patients (%2,1). One patient had throat-ache which caused prolonged hospitalization. Perforation occurred in one patient. All of complications were treated conservatively. On follow-up period, stricture related other procedures (surgery, or gastrostomy) performed in 10 patients whom balloon dilatation procedure was not effective. Conclusion: Percutaneous balloon catheter dilatation with guided fluoroscopy can be applied safely and effectively treatment method to benign esophageal strictures in children. Although most children require repeated dilatations, most of all (%72,6) ameliorate their symptoms in time.