Robert Schumann'ın liedleri
The lieder of Robert Schumann
- Tez No: 506843
- Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Lied, Şiir, Analiz, Yorumlama, Schumann, Lied, Poem, Analyse, Interpreting, Schumann
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Alman besteci Robert Schumann'ın liedlerine odaklanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde bestecinin hayatı ve eserleri sergilenmiştir. İkinci bölümde R. Schumann'ın besteciliği Piyano Müziği ile Senfoniler ve Konçertolar alt başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde liedin R. Schumann'a kadarki tarihsel gelişimi kronolojik sıra halinde sergilenmiştir. R. Schumann'ın lied anlayışının irdelendiği dördüncü bölümde Schumann liedinin karakteristik özellikleri üzerinde durulmuş, ardından, Schumann biyografisinde önemli yer tutan Lied Yılı'na değinilmiş, son olarak da bestecinin işbirliğine gittiği şairler sıralanmıştır. Beşinci bölümde ise Op. 39 Liederkreis başlıklı lied toplamı üzerinde durulmuş, eserdeki on iki liedin analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı hem dünyada hem de ülkemizde sıklıkla seslendirilen R. Schumann'ın lied anlayışı ile bestecinin liedlerinin teknik ve müzikal özelliklerinin daha iyi anlaşılabilmesini sağlamaktır. Bu anlamda çalışmanın, R. Schumann'ın liedlerini seslendirecek öğrenci ve profesyonel müzisyenlere faydalı bir kılavuz olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is the lieder of German composer Robert Schumann. In the first part of the study the life and work of the composer was portrayed. In the second part, the compositional style of R. Schumann was examined under the subheadings 'Piano Music' and 'Symphonies and Concertos'. The third part includes the historical development of lied until the time of R. Schumann in chronological order. In the fourth part, in which the lied conception of R. Schumann was examined, firstly the characteristics of the Schumann lieder were explained, after that Schumann's Year of Song, which is an important part of Schumann's biography, is clarified, and finally the poets with whom R. Schumann collaborated were laid together. The focus of the fifth part is the song cycle Op. 39 Liederkreis. In this part, the song cycle is also analysed. In this study, it has been aimed to understand better R. Schumann's lied conception and the technical and musical characteristics of his lieder. The author of this study aims that this study will serve as a useful guide to all students and professional musicians who will interpret the lieder of R. Schumann.