Terör olaylarının makroekonomik sonuçları
Macroeconomic consequences of terrorist incidents
- Tez No: 506911
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Terör, makroekonomi, ekonomik büyüme, turizm, Terror, macroeconomics, economic growth, tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Terör, günümüzde hemen her ülkenin baş etmek zorunda kaldığı siyasi ve ekonomik boyutları olan ciddi bir problemdir. Terörün yaşattığı en önemli kayıp şüphesiz insan hayatıdır. Ancak bunun yanında ülkedeki mevcut huzur ve güven ortamını bozması, piyasalardaki belirsizlikleri artırarak ekonomideki dengelerle oynaması da yadsınamaz derecededir. Çalışma içerisinde terörün öncelikle Türkiye genelindeki ekonomik değişkenlere olan etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla büyüme oranları, sektörel GSYH, dış ticaret, turizm gelirleri, ülkeye gelen turist sayıları, kamu harcamaları gibi değişkenler ile ülkede yaşanan terör olayları arasında bir ilişkinin olup olmadığı açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör olaylarının en fazla yaşandığı illeri ile çeşitli bölgelerde olup terörden etkilenmeyen iller arasında ekonomik değişkenler aracılığıyla karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler ışığında turist sayısı, ihracat gelirleri, işlenen tarım alanları ve hayvancılık sektörü üzerinde terör olaylarının olumsuz etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, terror is a serious problem with political and economic dimensions which almost every country has to deal with. Human life is without doubt most important loss that terror causes. But beside this, disturbing existing peace and trust environment in the country, increasing uncertainty in the markets, playing balances in economy are at undeniable level. In this study primarily, effect on economic variables of terror throughout Turkey was tried to examine. For this purpose, whether or not there is a correlate between terrorist incidents and variables like rate of growth, sectoral GDP, foreign trade, tourism receipts, numbers of tourists that come to the country, public expenditures was tried to explain. In the last chapter, cities that terrorist incidents happened most in Eastern and Southeastern Anatolia Region and cities which are not affected in various regions was tried to compare through economic variables. In consideration of obtained datas, it was concluded that negative effect of terrorist incidents on number of tourists, export proceeds, cultivated agricultural area and livestock industry.