Müzik terapinin kolonoskopi öncesi, hastaların fiziksel ve ruhsal parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
A study on the effects of music therapy on the physical and mental parameters of patients prior to colonoscopy
  1. Tez No: 506915
  2. Yazar: MERT İŞIKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL DOĞAN, PROF. DR. HANEFİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Terapi, Kolonoskopi, Kaygı, Mahur Makamı, Music Therapy, Colonoscopy, Anxiety, Mâhûr Maqam
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma, kolonoskopi öncesinde müzik terapinin hastaların fiziksel ve ruhsal parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla, ön test ve son test ölçümlerinin yapıldığı, deneysel desende dizayn edilmiş bir çalışmadır. Çalışma; özel bir üniversite hastanesinin gastroenteroloji ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, bu hastanenin Gastroenteroloji Ünitesine başvuran, kolonoskopi işlemi yapılmasına karar verilmiş hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, 30 deney (müzik terapi), 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta oluşturmuştur. Araştırma, kolonoskopi planlanmış, çalışmaya alınma koşullarını taşıyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar ile yüz yüze görüşülerek, çalışma ile ilgili bilgi verilip, hastaların onamları alındıktan sonra kolonoskopiden hemen önce veri toplama araçlarının uygulanması, deney grubuna kolonoskopi öncesinde müzik terapi içeriğinin dinletilmesi ve müzik terapi sonrasında ölçüm araçlarının tekrar uygulanması şeklinde yürütülmüştür.Araştırmada deney grubundaki hastalara, müzik terapi içeriği olarak 20 dakika boyunca, mp3 player ile kulaklık aracılığıyla, müzik terapi uzmanı öğretim üyeleri tarafından görüş alınarak belirlenmiş olan Mâhûr Makamında bestelenmiş sözsüz entrümantal eserler dinletilmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, hastaların sosyodemografik, fiziksel ve ruhsal parametrelerine ilişkin sorular içeren anket formu ile durumluluk kaygı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde; verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Shapiro-Wilk normallik testi ile bakılmıştır. Normal dağılım göstermeyen bağımsız iki grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, nominal verilerin değerlendirilmesinde ise ki-kare testi kullanılmıştır. Müzik terapi grubundaki hastaların nabızlarının, diyastolik ve sistolik kan basıncı değerlerinin uygulama öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde azaldığı saptanmıştır. Çalışmamızda müzikterapi grubundaki hastaların kaygı puan ortalamalarının uygulama sonrasında, uygulama öncesine göre azaldığı, kontrol grubunda ise arttığı görülmüştür. Kolonoskopi uygulanacak hastalarda müzik terapi uygulamasının yararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is an experimentally designed study in which pretest and posttest measurements have been conducted with an eye to determine the effects of music therapy on the physical and mental parameters of patients prior to colonoscopy. This study was carried out in the gastroenterology department of a private university hospital. The population of the study comprised patients who were referred to the gastroenterology unit of the foregoing hospital for colonoscopy. Meanwhile the sample of the study comprised 60 patients in total, divided into two groups as experimental group with 30 patients (music therapy) and control group with 30 patients. The study was carried out by application of data collection tools immediately prior to colonoscopy, making the experimental group patients listen to the music therapy prior to colonoscopy and again application of measurement tools following the music therapy subsequent to making interviews face to face with patients for whom colonoscopy was planned who had required conditions to be included in the study, who agreed to partake in the study and by receiving their consent after giving information as regards the study. The experimental group patients were made to listen to instrumental music in Mâhûr Maqam (a melody type used in Arabic, Persian and Turkish classical music system.) which was determined by consultation with music therapy specialist faculty members for 20 minutes by means of MP3 player and earphones. A questionnaire consisting of questions as to sociodemographic, physical and psychological parameters of the patients as well as state-trait anxiety inventory were utilized in the study. Shapiro-Wilk normality test was employed in order to determine whether the data had normal distribution or not in evaluation of the study data. Mann-Whitney U test was utilized for two independent group comparisons without normal distribution while chi-square test was employed in evaluation of nominal data. As regards the medical parameters of the patients in the study, it was determined that the pulses of the patients in the musical therapy group in addition to the diastolic and systolic blood pressure values thereof decreased statistically significantly compared to their status before the application. It was also observed, in our study, that the mean scores of the anxiety points of the patients in the music therapy group decreased after the application, compared to their status before the application while it increased in the control group. It is concluded that music therapy is beneficial in patients who will undergo colonoscopy. Recommendations were made in line with the results received in the study.