Obezite cerrahisinde inflamatuar yanıt ile serum galektin-3 düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between serum galektin-3 levels and inflammatory response in obesity surgery
  1. Tez No: 507391
  2. Yazar: MERVE ZEYTİNLİ AKŞİT
  3. Danışmanlar: UZMAN FATMA DEMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Genel Cerrahi, Biochemistry, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, galektin-3, inflamasyon, insülin direnci, leptin, obezite, Adiponectin, galectin-3, inflammation, insulin resistance, leptin, obesity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Düşük dereceli sistemik inflamatuar bir hastalık olan obezite, karaciğer, yağ ve kas dokusu gibi metabolik dokularda inflamasyona yol açmaktadır. Galektin-3, β-galaktozid bağlayan lektin ailesinin bir üyesi olup, akut ve kronik inflamatuar süreçlerde rol almaktadır. Çalışmamızın amacı, galektin-3 düzeyi ile obezite arasındaki olası ilişkinin araştırılması ve obezite cerrahisi öncesi ve sonrası galektin-3 düzeyi ölçümü ile inflamatuar durumun değerlendirilmesidir. Çalışmaya her gruptan 20 hasta (normal kilolu, fazla kilolu, 1. derece obez, 2. derece obez ve 3. derece obez) olmak üzere 66'sı kadın, 34'ü erkek toplam 100 hasta dahil edildi. 3. derece obez hastalar sleeve gastrektomi ameliyatı sonrası 3. ve 6. aylarda değerlendirildi. Tüm hastalardan elde edilen numunelerde glukoz, insülin, HbA1c, total kolesterol, trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein (LDL)-kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL)-kolesterol, yüksek duyarlılıklı C-Reaktif Protein (hsCRP), galektin-3, interlökin (IL)-6, IL-10, adiponektin ve leptin düzeyleri ölçüldü. Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 41 ± 9 yıl idi. 3.derece obez hastaların ortalama VKİ 46 ± 5 kg/m2 olup, cerrahi sonrası 3. ve 6. aylarda sırasıyla 37 ± 4 kg/m2 ve 33 ± 4 kg/m2'ye azaldı. Galektin-3 düzeyleri normal kilolu gruba kıyasla 3. derece obez bireylerde daha yüksekti. Cerrahi sonrası glukoz, insülin, HbA1c ve HOMA-IR, IL-6, galektin-3 ve hsCRP düzeyleri azaldı. Galektin-3 düzeyleri ile IL-6, leptin, hsCRP düzeyleri arasında anlamlı korelasyon bulundu. Çalışmamızda serum galektin-3 düzeyleri, cerrahi sonrası inflamasyon ve insülin direnci ile ilişkili parametreler ile birlikte azaldı. Bu durum metainflamasyon ve insülin direnci arasındaki bağlantıyı sağlayan molekülün galektin-3 olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity as a low grade systemic inflammatory disease, leads to inflammation in metabolic tissues such as liver, fat, and muscle tissue. Galectin-3 is a member of the lectin family that binds to β-galactoside, and is involved in acute and chronic inflammatory processes. The aim of our study is to investigate the possible relationship between Galectin-3 and obesity and to evaluate the inflammatory state by measuring Galectin-3 before and after obesity surgery. A total of 100 patients, composed of 66 female and 34 male, 20 of each group whom were normal weight, overweight, first degree obese, second degree obese and third degree obese, were included into the study. 3rd degree obese patients were further investigated at 3 and 6 months after sleeve gastrectomi operation. Glucose, insulin, HbA1c, total cholesterol, triglyceride, low-density lipoprotein (LDL)-cholesterol, high-density lipoprotein (HDL)-cholesterol, high sensitive C-Reactive Protein (hsCRP), galectin-3, interleukin (IL)-6, IL-10, adiponectin, and leptin levels were analyzed in each patient's sample. The mean age of the subjects was 41 ± 9 years. The mean BMI of 3rd degree obese patients was 46 ± 5 kg/m2 and it decreased to 37 ± 4 kg/m2 and 33 ± 4 kg/m2 at 3 and 6 months after surgery, respectively. Galectin-3 levels were higher in 3rd degree obese subjects compared to normal weight group. Glucose, insulin, HbA1c, HOMA-IR, IL-6, galectin-3, and hsCRP levels decreased after surgery. There were significant correleations among galectin-3 and IL-6, leptin, hsCRP levels. In our study, serum galectin-3 levels decreased along with inflammation and insulin resistance-related parameters after surgery. This suggests that the molecule that provides the link between metainflammation and insulin resistance might be the galectin-3.