Sezaryende geç kord klemplenmesinin maternal sonuçlarının karşılaştırılıması
Comparison of maternal results of late cord clampi̇ng
- Tez No: 507422
- Danışmanlar: UZMAN YETKİN KARASU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Geç Kord Klempleme, Sezaryen, Postpartum Kanama, Maternal Anemi, Late cord clamping, cesarean delivery, postpartum hemorrhage, maternal anemia
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Umbilikal kordun geç klemplenmesi doğum sırasında plasentadan yenidoğana kan transfüzyonunun artmasını bu sayede yenidoğanda kan hacminin artmasını sağlamaktadır. Bu sayede yenidoğanda hemoglobin ve demir miktarı da artmaktadır. Günümüzde tüm doğumlarda umbilikal kordun yaklaşık 30-90 saniye beklendikten sonra klemplenmesi önerilmektedir. Umbilikal kordonun geç klemplenmesinin maternal etkileri ile ilgili yeterince çalışma yoktur. Normal doğum sırasında daha kolay uygulanabilen bu işlemin sezaryen olan olgulardaki maternal sonuçlarının retrospektif gözlemsel olarak araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Kliniğimizde 2017 ocak ile 2017 kasım ayları arasında sezaryen olan hastaların dosya bilgileri, ameliyat notları, doğum kayıt defterleri, arşiv kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı. İlk gruptaki hastalarda umbilikal kord bebeğin doğumunu takiben hemen klemplenenler, ikinci grupta ise kordun klemplenmesi için yaklaşık bir dakika beklenenler olarak ayrıldı. Daha sonra iki grupta maternal postpartum hemoglobin, hemotokrit değerleri, postpartum kan transfüzyonu ihtiyacı, yatış süresi, anemik hastalardaki postoperatif hemoglobin ve hemotokrit farkı açısından karşılaştırıldı. Elde edilen data SPSS 17 analiz programı ile değerlendirildi. Tanımlayıcı analizler ortalama, ortanca ve standart deviasyonlar ile sunuldu. Karşılaştırmalı çalışmalarda normal dağılıma uyan sürekli değişkenler için Student T test, uymayanlar için Mann Whitney U test kullanıldı. Kesikli değişkenlerin analizinde Ki kare veya Fisher exact testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza geç kord klemplenen grupta 231 ve erken kord klemplenen grupta ise 177 hasta bulunmaktadır. Çalışmamızda hiçbir hasta da maternal mortalite ya da postpartum histerektomi yoktur. Hastaların yaş, gravida, parite, kan grubu, ek hastalık, sezaryen endikasyonları, gebelik haftaları gibi demografik özellikleri benzerdi. Geç kord klemplenen grupta hastaların vücut kitle indeksi diğer gruba göredaha düşüktü. Gruplar karşılaştırıldığında operasyon süreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptandı. Kordun erken klemplendiği grupta ortalama ameliyat süresi 33,47 (±7,97) dakika; geç klemplendiği grupta 30,9 (±7,87) dakika idi. İki grup arasında yatış süreleri açısından da fark vardı. Kordun erken klemplendiği grupta ortalama yatış süresi 1,98 (±0,414) gün, geç klemplendiği grupta 1,85 (±0,452) gün idi. Gruplar arasında preoperatif hemoglobin ve hematokrit değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmazken iki grup arasında hemoglobin ve hematokrit değişimi açısından anlamlı fark vardı. Kordun geç klemplendiği olgularda hemoglobin ve hematokrit düşüşü daha belirgindi. İki grup arasında kan transfüzyonu açısındansa fark izlenmedi. Orta dereceli ve hafif anemisi olan olgulara bakıldığında, orta derecede anemisi olan hastaların postoperatif hemoglobin ve hematokrit değişimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hafif anemisi olan gruplar arasında ise geç kord klemplenen grupta erken kord klemplenen gruba göre postoperatif hemoglobin ve hematokrit düşüşünün daha fazla olması istatiksel olarak anlamlıydı. Ancak hem hafif hem de orta derecede anemisi olan hastalarda, her iki grupta da kan transfüzyon ihtiyacı ve hastanede kalış süresi açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuçlar: Sezaryen sonrası geç kord klempleme ciddi postpartum kanama riskinde artış olmadan güvenle uygulanabilir. Hafif ve ılımlı anemisi olan hastalarda da geç kord klempleme maternal mortalite ve morbiditeyi arttırmaz.
Özet (Çeviri)
Objective: The late clamping of the umbilical cord increases the blood transfusion from the placenta to the newborn at birth, thereby increasing the blood volume in the newborn. Therefore, hemoglobin and iron content in the newborn is also increasing. Nowadays, it is recommended to clamp the umbilical cord after waiting 30-90 seconds for all births. There is insufficient study of the maternal effects of late clamping of the umbilical cord. It is aimed to investigate retrospectively the maternal outcome of cesarean sections in this procedure which can be performed more easily and safely during normal delivery. Material and Methods: The file information, operative notes, birth record books and archive records of patients with cesarean section between January 2017 and November 2017 were reviewed retrospectively in our clinic. Patients were divided into two groups. Patients in the first group were immediately clamped following umbilical cord infant birth, and in the second group they were separated by approximately one minute for cord clamping. Subsequently, maternal postpartum hemoglobin, hematocrit values, postpartum blood transfusion requirement, duration of hospital stay, and postoperative hemoglobin and hematocrit in anemic patients were compared in two groups. The data were evaluated by SPSS 17 analysis program. Descriptive analyzes were presented with mean, median and standard deviations. In comparative studies, Student T test was used for continuous variables with normal distribution, and Mann Whitney U test was used for nonresponders. Ki kare or Fisher exact test was used to analyze the intermittent variables. Results: There were 408 patients in total, including 231 in the late cord clamped group and 177 in the early cord clamped group. None of our patients had maternal mortality or postpartum hysterectomy. The demographic characteristics of the patients were similar, such as age, gravida, parity, blood group, additional disease, cesarean indications, gestational weeks. The body mass index of patients in the late cord clamped group was lower than the other group. When the groups were compared, there was a statistically significant difference in terms of operation time. In the early cord clamped group, mean duration of operation was 33.47 (± 7.97) minutes; in the late clamped group was 30.9 (± 7.87) minutes. There was also a difference in the length of hospitalization between the two groups. The mean duration of hospitalization was 1.98 (± 0,414) days in the early clamped group and 1.85 (± 0,452) days in the late clamped group. There was no significant difference between groups in preoperative hemoglobin and hematocrit values. There was a significant difference in hemoglobin and hematocrit change between the two groups. The hemoglobin and hematocrit decline was more pronounced when the cord was late clamped. There was no difference in blood transfusion between the two groups. There was no statistically significant difference between the postoperative hemoglobin and hematocrit changes in the patients with moderate anemia in the cases with moderate and mild anemia. Among the groups with mild anemia, the decrease in postoperative hemoglobin and hematocrit was statistically significant in the late cord clamped group compared to the early cord clamped group. However, in both mild and moderate anemia patients, there was no significant difference in the need for blood transfusion and duration of hospital stay in both groups. Conclusion: Late cord clamping in the cesarean can be safely performed without an increased risk of severe postpartum hemorrhage. In patients with mild to moderate anemia, late cord clamping does not increase maternal mortality and morbidity.