Helikobakter pylori pozitifliği saptanan çocuk hastalarda ganglion hücre analizi, retina sinir lifi kalınlığı ve koroid kalınlığı değerlerinin kontrol grubu ile kıyaslanması
Comparison of ganglion cell analysis, retinal nerve fiber layer thickness and choroidal thickness values among helicobacter pylori positive children with gastritis and control group
  1. Tez No: 507444
  2. Yazar: MEHMET FATİH KOCAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ALTIAYLIK ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helikobakter pylori, Gastrit, Koroid kalınlığı, Ganglion hücre tabakası kalınlığı, Retinal sinir lifi kalınlığı, Optik koherens tomografi, Helicobacter pylori, Gastritis, Choroidal thickness, Ganglion cell layer thickness, Retinal nerve fiber layer thickness, Optical coherence tomography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Çocukluk çağındaki gastrit hastalarında Hp (Helikobakter pylori) enfeksiyonunun Koroidal kalınlık (KK) değerleri, Retinal sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) ve Ganglion hücre sayısı (GGL) üzerine etkisini araştırmak Gereç ve yöntem: Bu prospektif çalışmaya Mart 2018-Haziran 2018 arasında gastrit tanısı almış ve göz hastalıkları polikliniğimize refere edilen 52 çocuk olgunun 104 gözü dahil edildi. Olgular; endoskopik olarak alınan biyopside Hp gastriti tespit edilen 27 olgunun 54 gözü (Grup 1) ve Hp dışı gastrit tespit edilen 25 olgunun 50 gözü (Grup 2) olarak sınıflandırıldı. Olguların rutin oftalmolojik muayenelerine ek olarak OKT ile KK, RSLT kalınlığı ve GHT+IPT kompleksi kalınlığı değerleri ölçüldü. Bu ölçümler Cirrus HD-OKT (Cirrus HD-OCT, Carl Zeiss Meditec, Model 400, Dublin, USA, Version 8.1.0.117) optik koherens tomografi cihazında Macular thickness analysis, Optic disc cube ve HD 5 line raster EDİ (Enhanced Depth İmaging) modları kullanılarak oluşturulan radyal B taramalar ile elde edildi. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA) programı kullanılarak yapıldı ve P0.05). Gruplardaki gözlerin ortalama submaküler koroidal kalınlık değerleri ve ortalama peripapiller koroidal kalınlık değerleri kendi aralarından kıyaslandığında Hp pozitif gruptaki olgularda, Hp negatif gruptaki olgulardan daha yüksek ölçümler bulunmuş olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Helikobakter pylori toplumda asemptomatik taşıyıcılığı yüksek olan bir gastrointestinal enfeksiyon ajanıdır. Bu ajanın erişkin hastalarda oküler patolojilerdeki rolü son dönemdeki pek çok çalışmaya konu olmuştur, ancak çocukluk çağında H.pylori gastriti olgularındaki sekonder oküler bulgular henüz araştırılmamıştır. Bu çalışmada H.pylori tanılı çocuk hastalardaki subfoveal koroidal kalınlığın anlamlı olarak artmış olduğu gösterilmiştir. Erişkin olgulardaki bulgulara paralel şekilde, çocukluk çağında da H.pylori enfeksiyonunun, tabloya eşlik ettiği düşünülen vaskulopatiye bağlı olarak koroidal kalınlık artışı için bir risk faktörü olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We investigated the influence of Hp (Helicobacter pylori) infection on Choroidal thickness, Retinal nerve fiber layer thickness and Ganglion cell layer analysis in children with gastritis Method: In this prospective study, we examined 52 children's 104 eyes during the period between March 2018-June 2018. All patients underwent endoscopy and biopsy to identify Hp gastritis. 54 eyes of 27 patients were named as group 1 who have Hp positive biopsy results and 50 eyes of 25 patients were named as group 2 who have negative biopsy results. Choroidal thickness, Retinal nerve fiber layer and Ganglion cell layer thickness measurements of all patient were performed with the radial B-scans in the modes of Cirrus HD-OKT (Carl Zeiss Meditec, Model 400, Dublin, USA, Version 8.1.0.117) optical coherence tomography device with the tests of Macular thickness analysis, Optic disc cube ve HD 5 line raster EDI (Enhanced Depth Imaging). Statistical analysis of all data was done with IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA) and P0.05). There were no differences in retinal nerve fiber layer thickness and ganglion cell layer thickness measurements between the groups, either (p>0.05). Conclusion: Helicobacter pylori is an infective agent who has a high rate of asymptomatic carriage among public. Role of this agent on ocular pathologies in adults were subject of many recent studies but this role has not been investigated yet in pediatric age group. This study demonstrated that children with H.pylori infection were measured to have more central choroidal thickness values. In parallel to the results of adult cases, H.pylori infection in children may be a risk factor for an increase in choroidal thickness, probably due to the associated vasculopathy as supposed to be the leading mechanism in adult cases.