Bir topraksız tarım şekli olan saksı kültüründe farklı yetiştirme ortamlarının sera marul yetiştiriciliğinde verime etkisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 50764
- Danışmanlar: PROF.DR. AYTEN SEVGİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Marul, topraksız kültür, yetiştirme ortamları, Lettuce, soilless culture, growing media
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma saksı kültüründe farklı yetiştirme ortamlarının sera marul yetiştirciliğinde verime etkisini saptamak amacı ile yürütülmüştür. Denemede 8 farklı ortam (1) perlit, (2) pomza, (3) 1:1 ince talaş-perlit, (4) 1:1 ince talaş-pomza, (5) 1:1 kızılcam kabuğu-perlit, (6) 1:1 kızılcam kabuğu-pomza, (7) ince talaş, (8) kızılcam kabuğu, 4 litre hacimli plastik saksılar ve bitkisel materyal olarak“Bounty”çeşidi kullanılmıştır. Bitkiler Adamson ve Maaş (1981) tarafından önerilen besin solüsyonu ile beslenmişlerdir. Saksılardan drenajla süzülen besin solüsyonlarının pH ve EC değerleri haftada bir kez ölçülmüştür. Hasat sonrası ortalama bitki ağırlığı, toplam yaprak sayısı, kullanılabilir yaprak sayısı, atılan yaprak sayısı ve göbek bağlama oranlan belirlenmiştir. Denemede en iyi sonuçlar pomza ortamından alınırken bunu 1:1 kızılcam kabuğu-pomza ve 1 : 1 kızılcam kabuğu-perlit ortamı izlemiştir. Kızılcam kabuğu, 1 : 1 ince talaş-pomza, perlit, 1:1 ince talaş-perlit ve ince talaş ortamları tatmin edici sonuçlar vermemişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study had carried out to investigate the effects of different growing media on greenhouse lettuce growing in soilless culture. In the trial 8 different media, (1) perlite, (2) pumice, (3) 1:1 fine sawdust - perlite, (4) 1:1 fine sawdust - pumice, (5) 1:1 ground pine (Pinus brutia) bark - perlite,(6) 1 : 1 ground pine (Pinus brutia) bark-pumice, (7) fine sawdust, (8) ground pine (Pinus brutia) bark, pots which were size 4 liters and as a plant material lettuce (cv.Bounty) were used. The nutrient solution, recommended by Adamson and Maas (1981) was used. pH and EC vaules of nutrient solution drained from pots were measured once a week. After harvesting; average crop weight, total leaf number, consumable leaf number, not consumable leaf number and proportion of hearted lettuce were determined. In the trial the best results were obtained from pumice medium then 1 : 1 ground pine (Pinus brutia) bark - pumice and 1:1 ground pine (Pinus brutia) bark - perlite medium. Ground pine (Pinus brutia) bark, 1:1 fine sawdust - pumice, perlite, 1:1 fine sawdust - perlite and sawdust medium didn't give satisfactory results.