Ayak ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran yetişkin hastaların radyoloji ve podografik incelemelerinin kolerasyonu
Correlation of radiological and podographic examinations of adult patients who complained of foot pain
- Tez No: 507665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELNUR NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ayak ağrısı, podografi, ayak, radyografi, antropometri, referans değerler, foot pain, podography, foot, radiography, anthropometry, reference values
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Ayak patolojilerinin tanısında kullanılan radyolojik ve podografik tetkikler arasında çelişkili sonuçlara rastlanmaktadır. Bu nedenle gereksiz ve hatalı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir (cerrahi, ortez, rehabilitasyon ). Araştırma, ayak ağrısı şikayetiyle ortopedi kliniğine başvurmuş yetişkin hastalarla yapıldı. Radyolojik ve podografik tetkiklerin arasındaki uyum tespit edilerek güvenilir olan tanı yöntemi belirlendi. Böylece gereksiz ve yanlış tedavi uygulamalarının önlenmesi amaçlandı. Yöntem: Temmuz 2017 - Ocak 2018 tarihlerinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine başvurmuş, radyolojik ve podografik ölçümleri yapılmış 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yüklenmede ayak grafilerinde lateral talokalkaneal, talobirincimetatarsal, talohorizontal ve kalkaneal pitch açıları ölçüldü. Değerlerin referans aralıklarına göre ayağın pes planus, pes kavus ve normal olmasına bakıldı. Aynı hastaların yürüme analizi laboratuvarında 100 cm'lik Rs Scan International Gait 2nd Generation® podografi cihazında ölçülmüş statik ve dinamik ark indeks değerleriyle (orta ayağın basış alanının, ön, orta ve arka ayağın toplam basış alanına oranı ) medial longitudinal ark yüksekliğine bakıldı. Referans değerlerine göre ayağın pes planus, pes kavus ve normal olması değerlendirildi. Radyolojik ve podografik ölçümlerin sonuçlarının korelasyonu karşılaştırıldı. Bulgular: Cinsiyet, yaş, boy, ayakkabı numarasıyla ayak patolojileri arasında ilişki saptanmadı (p>0.005). Beden kitle indeksiyle patolojiler arasında ilişki anlamlı bulundu (p0.005). Kalkaneal pitch açısıyla ark indeks ölçümleri arasındaki ilişki düşük düzeyde anlamlıydı (p>0.005). Sonuç: Sonuçlarımız, doğru tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için bağımlı değişkenlerimiz olan statik ve dinamik ark indeks ölçümlerinin bağımsız değişkenler olan radyografik ölçümlerine göre daha güvenilir olduğunu göstermiştir. Daha fazla hastanın dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: There are conflicting results between the radiological, podographic examinations used in the diagnosis of foot pathologies. Therefore, unnecessary, incorrect treatments can be applied (surgery, orthosis, rehabilitation). The study was carried out with adults admitted to orthopedic clinic with foot pain complaint. The correlation between the radiological, podographic examinations was determined, a reliable diagnostic method was determined. Thus, it was aimed to prevent unnecessary improper treatment practices Methot: Between July 2017, January 2018, 60 patients with radiological, podographic measurements who were admitted to the Orthopedic Traumatology Clinic of Ege University Medical Faculty were included in the study. Measurements of lateral talocalcaneal, talofirstmetatarsal, talohorizontal, calcaneal pitch were measured on foot graphs. According to the reference ranges of values, the foot was measured as pes planus, pes cavus and normal. The medial longitudinal arch height was measured the same patients using the measured static, dynamic arch index values (ratio of the middle leg pressing area, total area of the front, middle and back legs pressing areas ) at 100 cm Rs Scan International Gait 2nd Generation® podography divece. According to the reference values, the foot was evaluated. Correlation of the results of radiological, podographic measurements was compared. Results: There was no relationship between gender, age, height, foot number, foot pathology. (p> 0.005). The relationship between body mass index, pathology was significant (p 0.005). The relationship between calcaneal pitch, arch index was low in significance (p> 0.005). 4 Conclusion: Our results showed that arch index is much more reliable than radiological measurements in determining medial longitudinal arch height by podographic measurement so that accurate diagnosis in clinic, proper treatment methods can be applied. There is a need for work involving more patients.