Soğuk uygulamanın göğüs tüpü çıkarılması sırasındaki ağrıya etkisi
The effect of cold application on the pain emerging during the removal of chest tube
  1. Tez No: 507680
  2. Yazar: DİLARA SOYDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY ALTUN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs tüpü, ağrı, soğuk uygulama, Chest pain, cold application, pain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmada, göğüs tüpünü çıkarma işlemi süresince yaşanan ağrının kontrolünde, buz paketi ve jel ped ile yapılan soğuk uygulamanın etkinliğini belirlemek amaçlandı. Randomize kontrollü deneysel bu araştırmanın örneklemini, Eylül 2016-Kasım 2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin göğüs cerrahi kliniğine yatan, iki çalışma ve bir kontrol grubuna alınan 180 hasta oluşturdu. Araştırmada, cilt sıcaklığı 13,6°C'ye düşene kadar bir çalışma grubuna buz paketi ile diğer çalışma grubuna jel ped ile soğuk uygulama yapılırken, kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmadı. Araştırmada, göğüs tüpü çıkarılmadan önce, işlem bitiminde ve 15 dk sonrasında ağrı şiddeti Sayısal Ağrı Ölçeği (SAÖ) ile ağrı niteliği ise; göğüs tüpü çıkarıldıktan 15 dk sonra McGill Melzack Ağrı Soru Formu (MASF) ile değerlendirildi. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare, bağımsız gruplarda t testi; tek yönlü varyans analizi (ANOVA); tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. Araştırmada, buz paketiyle yapılan soğuk uygulamanın jel ped ile yapılan uygulamadan daha kısa sürede cildin ağrı kontrolünde etkili olan sıcaklığa düşmesini sağladığı saptandı. Göğüs tüpü çıkarılma işlemi sonrası buz paketine göre en fazla kontrol grubu ve daha sonra jel ped ile soğuk uygulama yapılan hastalara analjezik uygulandı. Araştırmada, her iki materyalle yapılan soğuk uygulamanın kontrol grubuna göre göğüs tüpü çıkarma işleminden sonraki ağrı şiddetini azalttığı saptandı. Ağrının duyusal ve diğer boyutunun en yüksek kontrol grubunda; en düşük ise buz paketi ile soğuk uygulama yapılan grupta hissedildiği; algısal boyutunun ise buz paketi ve jel ped ile soğuk uygulama gruplarına göre kontrol grubunda daha fazla algılandığı görüldü. Araştırma bulguları, soğuk uygulamanın analjeziye duyulan gereksinimi ve ağrı şiddetini düşürmede, ağrının daha az hissedilmesi ve algılanmasında etkili olduğunu gösterdi. Göğüs tüpünün çevresini tamamen sararak temas etmesine karşın, soğuk uygulama süresinin daha uzun olmasından kaynaklı jel pedin ağrı kontrolünde buz paketine göre daha dezavantajlı olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
This study was intended to determine the effectiveness of the cold application performed using ice pack and gel pad to control pain caused by the removal of chest tubes. This is a randomized, controlled, experimental study. The sample of the study included 180 patients that stayed in the thoracic surgery clinic of a university hospital from September 2016 to November 2017. The patients were divided into two experimental groups and one control group. One experimental group received cold application using ice pack and the other received cold application using gel pad until the skin temperature of all the patients fell to 13.6°C. The control group did not receive any intervention. The data of the study were collected using an introductory and clinical treatment form, the Numerical Rating Scale (NRS), and McGill Pain Questionnaire (MPQ). The severity of the pain was assessed using the NRS before the chest tube was removed, at the end of the procedure, and 15 minutes afterwards. The quality of the pain was evaluated using MPQ 15 minutes after removing the chest tube. The data were analyzed using descriptive statistics, the chi square test, the independent groups t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and variance analysis for repetitive assessments. This study found that thecold application that was performed using ice pack helped reduce the skin temperature to a degree that is effective for pain control. Compared to the ice pack application, the analgesics were most commonly administered after the removal of chest tubes to the patients in the control group and then the patients who received cold application using gel pad. The study also found that the cold application using either of the materials reduced the severity of pain after the removal procedure of chest tube compared to the control group. The patients described the sensory dimension of the pain as stinging and thorns on their skin. They described the perceptual dimension as tiring, the evaluative dimension as problematic, and the other dimension as causing discomfort. It was observed that the sensory and other dimensions of pain were felt most strongly in the control group, and most weakly in the group that received cold application using ice pack. The perceptual dimension was stronger in the control group than the groups that received cold application using ice pack and gel pad. The findings of this study indicate that cold application effectively reduces the need for analgesics and the severity of pain, and helped a weaker feeling and perception of the pain. Despite entirely covering the area around the chest tube, the gel pad was more disadvantageous than ice pack in pain control due to the longer duration of cold application. Future studies should develop a new cooling material that combines the qualities of ice packs and gel pads, and investigate its effectiveness in cold application.