Kaşıntı yakınması olan dermatoloji hastalarında uyku kalitesi
The sleep quality of the dermatology patients who have pruritus complaint
  1. Tez No: 507699
  2. Yazar: ÖZGE DİRGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ NEHİR TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Kalitesi, Kaşıntı, Pruritus, Hemşirelik, Sleep, Sleep Quality, Itching, Pruritus, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kaşıntı yakınması olan dermatoloji hastalarının uyku kalitesini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma olgu-kontrol çalışması olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Özel Salihli Hastanesi'nde takip edilen Dermatoloji polikliniğine başvuran kaşıntısı olan 100 hasta ve kaşıntısı olmayan 100 hasta oluşturdu. Veriler Ağustos-Aralık 2017 tarihleri arasında ''Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Pitssburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)'' ve ''Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ)'' kullanılarak toplandı. Verilerin analizi için SPSS 15 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 37,16±14,33'tür. Olgu grubunun %69'u kadın, %49'u evli iken; kontrol grubunun %81'i kadın, %54'ü evlidir. Araştırmaya katılan olgu grubunun %56,8'inin uyku kalitesinin kötü olduğu, kontrol grubunun %43,2'sinin uyku kalitesinin kötü olduğu, %63,2'sinin uyku kalitesinin iyi olduğu saptandı. Sonuç: Araştırmada olgu grubunun kontrol grubuna göre uyku kalitesinin anlamlı ölçüde düşük olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the sleep quality of the dermatology patients who have pruritus complaint was evaluated. Method:This research was made as a case-control study. This research universe consist of 100 pruritic patients who apply to the Dermatology policlinic in the Private Salihli Hospital and 100 non-pruritic patients. The data was collected in between August-December, 2017 by using ''Introductory Information Form'', ''Pitssburgh Sleep Quality Index'', ''Insomnia Severity Index'' Findings: The avarage age of people who participated in research is 37,16±14,33 and 69% of the case group is woman and 49% of the group is married. It is observed that 81% of control group is woman and 54% of the group is married. 56,8% of the group participated in research have poor sleep quality. 43,2% people of the control group have poor quality sleep and 63,2% of the research group have good sleep quality. Results: According to the research; the sleep quality of the case group is significantly lower than the sleep quality of the control group.