Folik asit düzeyi bağırsak flora bozukluğunun bir göstergesi olabilir mi?
Can the folic acid level be a marker of intestinal flora disorder?
  1. Tez No: 507700
  2. Yazar: YASİN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak Mikrobiyatası, Folik asit, B12 vitamini, Homosistein
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunun optimum sağlık durumu için önemini ortaya koymuştur. Bağırsakta emilimi gerçekleşen ve o mikrobiyotayı oluşturan bakteriler tarafından sentezi gerçekleşen folik asit düzeyinin bağırsak mikrobiyotası ile doğrudan ilişkisini içeren sınırlı çalışma yer almaktadır. Buna dayanarak bu çalışmada folik asit düzeyinin bağırsak flora bozukluğunun bir göstergesi olup olmadığının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Gözlemsel araştırma tiplerinden vaka- kontrol çalışması olan bu araştırma, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalına başvurmuş olan 75 sağlıklı ve 75 hasta olmak üzere toplam 150 birey ile gerçekleştirilmiştir. Hemogram parametreleri ile Folik asit, vitamin B12 ve Homosistein düzeyleri otomatik cihazlar ile tespit edilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler SPSS 22.0 programı ile non-parametrik testlerden Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ile parametrik testler olarak Independent Samples t test ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare Fischer Exact test kullanıldı. P değeri 0,05 'den küçük olduğunda istatistiksel anlamlı kabul edildi. Hasta grubunda bağırsak florasındaki bozulma ile ilişkili olarak mikroorganizmalar tarafından artan folat sentezi ve bağırsaktan folat emiliminin artışına bağlı olarak folat değerlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Vitamin B12 değerinin hasta grubunda daha düşük değerde olduğu bulunmuştur. Ayrıca 0-2 yaş grubunda olan hastalarda folat değerlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, bağırsak florasında meydana gelen bozulmaların folat sentezi ve emilimini etkilemesi nedeniyle hastalarda folik asit düzeyleri yüksek bulunmuştur. Bunun ile beraber folik asit düzeyinin erken yaş grubunda, bağırsak mikrobiyatasını ilgilendiren hastalıklara karşı daha hassas olması ile beraber yüksek düzeylerde görüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışma hemogram parametrelerine ek olarak folik asit ve metabolizmasında ilişkili olan B12, homosistein düzeylerinin bağırsak florasından etkilendiğini gösteren, literatüre önemli katkı sağlayan değer teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Research conducted in recent years has revealed the importance of intestinal microbiome for optimal health status. There are limited studies of intestinal absorption and direct correlation of the folic acid level synthesized by the bacteria that form the microbiota with intestinal microbiota. Based on this, it was aimed to investigate whether the level of folic acid is indicative of intestinal flora disorder in this study. This research, which is a case-control study from observational research types, was conducted with a total of 150 individuals including 75 healthy and 75 patients who were referred to the Department of Pediatrics and Diseases of Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Education and Research Hospital. Hemogram parameters, folic acid, vitamin B12 and homocysteine levels were determined by automatic devices. Independent samples t test and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed with SPSS 22.0 program for parametric analysis and Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were performed for non-parametric tests. Chi-square Fischer Exact test was used to compare categorical variables. P value of