İzmir Körfezinde tirsi (alosa fillax nilotica geoffroy saint -hilaire, 1808) balığı avcılığına sahip gajsama ağlarında seçilecek denemeleri
  1. Tez No: 50774
  2. Yazar: NURAY HÜSNÜOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Galsama ağlan, seçicilik, tirsi balığı, Gillnets, selectivity, Twaite shad
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
IV ÖZET İZMİR KÖRFEZİMDE TİRSİ (Alosafallax nilotica Geoffroy Saint - ffilaire, 1808) BALI?I AVCILI?INDA KULLANILAN 23-24 mm A? GÖZ AÇIKLI?INA SAHİP GALSAMA A?LARINDA SEÇİCİLİK DENEMELERİ HÜSNÜO?LU, Nuray Yüksek Lisans Tezi, Su ürünleri Fakültesi Tez Yöneticisi; Yrd. Doç. Dr. Ali KARA Ağustos 1996, 47 sayfa Bu çalışmada, Tirsi Balığı avcılğında kullanılan 23-24 mm ağ göz açıklığına sahip galsama ağlarının seçicilik özelliHerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kullanılanan ağların göz açıklıkları farklı diğer tüm özellikleri aynıdır. Çalışma 15.04.1996 - 15.06.1996 tarihleri arasında 4 istasyonda gerçekleşmiştir. Ağların seçiciliği, balık boyu - ağ gözü açıklığı ilişkisinden yararlanılarak bulunmuştur. Seçicilik özellikleri ve eğrileri Holt (1963) Metod'u kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tirsi Balığının 23 mm ve 24 mm ağlar için optimum yakalama boyu sırasıyla 20.62 cm ve 21.51 cm olarak bulunmuştur. Çalışma sonucunda, 24 mm göz açıklığındaki ağların 23 mmTik ağlara göre daha seçici olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELECTIVITY EXPERIMENTS ON GILLNETS WHICH HAVE 23-24 mm MESH SIZE USED IN TWAITE SHAD {Alosafallax nilotica Geoffroy Saint - Hilaire, 1808) FISHING IN IZMIR BAY HÜSNÜO?LU, Nuray MSc, Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali KARA August 1996, 47 pages In this study, gillnets which have 23-24 mm mesh size used Twaite shad fishing was tried to determine pecularity of their selectivity. Although mesh size of used nets are different other characteristics are the same. The study was made between 15 th April 1996 and 15 * June 1996 at 4 stations. The selectivities of the nets was found from the relationship between fish- length and mesh size. The selectivity characteristics and curves was become true using method which was improved by Holt in 1963. The optimum catch lenght for Twaite shad was found 20.62 cm and 21.51 cm respectively 23 - 24 mm nets. As a result in this study, the nets which have 24 mm mesh size is determined more selective than 25 mm ones.