Hemşirelik bölümü öğrencilerin uygulamada karşılaştıkları risk faktörlerinin kaygı düzeyine etkisi (Nevşehir İli örneği)
The impact of risk factors in practice on anxiety level of nursing students (sample of Nevsehir province)
- Tez No: 507822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Risk, İş stresi, Kaygı, Sağlık çalışanı, İş kazası, Risk, Work stress, Anxiety, Health worker, Working accident
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma hemşirelik bölümü 2., 3. ve 4. sınıflarında eğitim gören öğrencilerin, uygulamaları esnasında maruz kaldıkları tehlike ve riskleri belirlemek ve bu tehlikelerin kaygı düzeylerine etkisini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.“ ”Kesitsel, tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini Ekim-Kasım 2017 tarihlerinde araştırmanın yapıldığı üniversitenin 2., 3. ve 4. sınıflarında eğitim gören hemşirelik bölümü öğrencileri (n=353 kişi) oluşturmaktadır. Evrenin tümü araştırma kapsamına alınmış, anket yapılan dönemde derslere aktif katılmayan ve reddeden öğrenciler dışında 288 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, hastane çalışma ortamı kaynaklı risk ve tehlikeler ile SÇGÖ ve BAÖ sorularından oluşan anketin direk gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizi frekans, t testi, ANOVA ve Korelasyon analizleri kullanılarak yapılmıştır.“ ”Araştırma kapsamına alınan Üniversitede eğitim gören sağlık öğrencilerinin %74.0'ü (213 kişi) kadın, %26.0'sı (75 kişi) erkek olup yaş ortalamaları 20.9 ± 1.7 (Min:18, Max:29)'tür. Uygulama yaptıkları kurumda çalışmaktan menmun olmayan öğrencilerin menmun olanlara göre BAÖ, kurumda çalışmaktan menmun olan öğrencilerin menmun olmayanlara göre SÇGÖ puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur“ ”Bu araştırmada hemşirelik bölümü öğrencilerin uygulama yaptıkları hastanede iş güvenliğini sağladığı ancak orta düzeyde anksiyete yaşadıkları bulunmuştur."
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the hazards and risks of students in 2nd, 3rd and 4th classes of nursing department during their practices and to identify the effects of these hazards on their anxiety levels.“ ”The population of the study consists of students from the nursing department who are studying in the 2nd, 3rd, and 4th grades of the University where the research was conducted in October-November 2017. All of the population, except the students who did not participate in the classroom that day and refused to participate in the questionnaire, was included in the study and 288 people answered the questionnaire. The questionnaire consisting of the socio-demographic characteristics of the participants, the risks and risks stemming from the hospital working environment with the HWSS and the BAS questions were collected through direct observation. The analysis of the data was done using frequency, t test, ANOVA and correlation analysis.“ ”74.0% (213 people) of the students studying health included in this study are female and 26.0% (75 people) are male and their average age is 20.9 ± 1.7 (Min: 18, Max: 29). BAS point averages were found to be higher than those who were not satisfied with their work. Students who were satisfied with working at the institution were found to have a higher average score of HWSS than those who were not satisfied.“ ”In this study, nursing department students who took part in this study were found to have job security in the hospital they practice but experienced anxiety at moderate level."