Perikoronitisli mandibular 3. molar dişlerin; tükürük total antioksidan/oksidan seviye ve oksidatif stres indeksi üzerine etkileri
The effects of mandibular 3. molar teeth with pericoronitis on salivary total antioxidant / oxidative level and oxidative stress index
- Tez No: 507843
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNGÖRMÜŞ, PROF. DR. İNCİ RANA KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: perikoronitis, antioksidan, oksidan, oksidatif stres, pericoronitis, antioxidant, oxidant, oxidative stress
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET PERİKORONİTİSLİ MANDİBULAR 3. MOLAR DİŞLERİN; TÜKÜRÜK TOTAL ANTİOKSİDAN/OKSİDAN SEVİYE VE OKSİDATİF STRES İNDEKSİ ÜZERİNE ETKİLERİ Fatih ÖZDEMİR Doktora Tezi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Tez danışmanları: Prof. Dr. Metin GÜNGÖRMÜŞ, Prof. Dr. İnci Rana KARACA Nisan 2018, 79 Sayfa Perikoronitis, kısmen sürmüş bir dişin kuronunu çevreleyen yumuşak dokuların inflamasyonu olarak tanımlanabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, reaktif oksijen türlerinin, birçok enflamatuar hastalıkların patogenezi ile ilişkili olduğunu ve doku hasarında önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bununla birlikte perikoronitisle ilişkili çok farklı çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, daha önce perikoronitisle oksidatif stres arasındaki ilişkinin değerlendirildiği herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, bu çalışma perikoronitisli mandibular 3. molar dişleri bulunan hastaların oksidatif stres düzeylerinin belirlenmesi ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 26'sı perikoronitisli, 27'si sağlıklı olmak üzere toplam 53 kişi dâhil edildi. Bu bireylerden uyarılmamış tükürük örneği toplanarak, total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) seviyeleri biyokimyasal olarak ölçüldü ve elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Yapılan analizler sonucunda, TAS seviyeleri yönünden gruplar arasında önemli bir fark olmadığı (p>0,05), perikoronitisli bireylerin tükürük TOS ve OSİ seviyelerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ve iki grup arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olduğu (p=0,001) tespit edildi. Sonuç olarak, bu çalışmanın sınırları içerisinde perikoronitisli bireylerin tükürük TOS ve OSİ değerlerinin sağlıklı bireylere nazaran daha yüksek olduğu ve kronik perikoronitisin oksidatif stres oluşumuna neden olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF MANDIBULAR 3. MOLAR TEETH WITH PERICORONITIS ON SALIVARY TOTAL ANTIOXIDANT / OXIDATIVE LEVEL AND OXIDATIVE STRESS INDEX Fatih ÖZDEMİR Doctoral thesis, Department of Oral and Maxillofacial Surgery Supervisors: Prof. Dr. Metin GÜNGÖRMÜŞ, Prof. Dr. İnci Rana KARACA April 2018, 79 Pages Pericoronitis can be defined as the inflammation of soft tissues surrounding a partly sustained tooth crown. Research conducted in recent years shows that reactive oxygen species are associated with the pathogenesis of many inflammatory diseases and play an important role in tissue damage. Nevertheless, there have been no studies evaluating the relationship between pericoronitis and oxidative stress, although there have been very different studies on pericoronitis. For this reason, this study was conducted to determine the oxidative stress levels of patients with pericoronitis mandibular third molar teeth and to compare them with healthy subjects. A total of 53 people were included in the study, 26 of whom were pericoronitis and 27 were healthy. Total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS) and oxidative stress index (OSI) levels were measured biochemically and the obtained data were statistically evaluated. As a result of the analyzes made, there was no significant difference between the groups in terms of TAS levels (p> 0.05), the salivary TOS and OSI levels of the pericoronitis patients were higher than the control group and there was a statistically significant difference between the two groups (p = 0.001). In conclusion, it is concluded that pericoronitis-associated individuals have higher salivary TOS and OSI levels than healthy individuals and that chronic pericoronitis may cause oxidative stress in the borders of this study. .