Diabetes mellitus olan ve olmayan kolelitiazisli hastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde ekstrahepatik safra yollarının morfometrik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of morphometry in extrahepatic bile ducts in preoperative and postoperative periods in diabetic and non-diabetic patients with cholelithiasis
  1. Tez No: 507883
  2. Yazar: TURGAY KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ, PROF. DR. MURAT ÖGETÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Ductus Hepaticus Communis Ekstrahepatik Safra Yolları, Morfometri, Safra Taşı, Diabetes Mellitus, Ductus Hepaticus Communis, Extrahepatic Bile Ducts, Gallstone, Morphometry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Diabetes Mellitus Olan ve Olmayan Kolelitiazisli Hastalarda Preoperatif ve Postoperatif Dönemde Ekstrahepatik Safra Yollarının Morfometrik Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Safra taşı nedeniyle yapılan kolesistektominin, diyabeti olan ve diyabeti olmayan hastalarda ekstrahepatik safra yolları morfometrisi üzerine etkisini ortaya çıkarmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Yaşları 17 ile 85 arasında olan 60 kadın 60 erkek, toplam 120 bireyden oluşan üç grup tasarlandı. DK grubu diyabetik kolelitiazisli 40 birey, N-DK grubu non-diyabetik kolelitiazisli 40 birey ve S grubu sağlıklı 40 bireyden (kontrol grubu) oluşturuldu. Kolelitiazisli bireylere laparoskopik kolesistektomi ameliyatı uygulandı. Ultrasonografi ile DHC çapı, hepatik kanal bifurkasyonun hemen altından, mukozadan mukozaya ölçüldü. Bunun yanında vena portae çapları da ölçüldü. Ölçümler, preoperatif dönemde ve postoperatif 3. ve 6. aylarda yapıldı. Tüm ölçümler tecrübeli tek radyoloji uzmanı tarafından aynı ultrasonografi cihazı ile yapıldı. Bulgular: Tüm gruplarda (DK, N-DK ve S), DHC çapı ile yaş arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon vardı. DK ile N-DK grupları arasında preoperatif dönem, postoperatif 3. ay ve 6. aydaki DHC çapları açısından anlamlı fark yoktu. Hem DK hem de N-DK gruplarında, postoperatif 3. ve 6. ayda DHC çap değerlerinin, küçük ama istatistiksel olarak anlamlı arttığı saptandı. Sonuç: Bu çalışmayla kolesistektomi sonrası, DHC'da, küçük ancak istatistiksel olarak anlamlı bir dilatasyonun olduğu ortaya konuldu. Ayrıca DK ile N-DK grupları arasında kolesistektomi sonrası DHC dilatasyonu açısından anlamlı fark olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Morphometry in Extrahepatic Bile Ducts in Preoperative and Postoperative Periods in Diabetic and Non-Diabetic Patients With Cholelithiasis Aim: The aim of this study was to find out the effect of cholecystectomy performed due to gallstone on the extrahepatic bile ducts morphometry in diabetic and non-diabetic patients. Material and Method: Three groups consisting of a total of 120 individuals, 60 women and 60 men, between the ages of 17 and 85 were designed. DC group consisted of 40 diabetic individuals with cholelithiasis, N-DC group consisted of 40 individuals with only cholelithiasis and H group consisted of 40 healthy individuals (control group). Laparoscopic cholecystectomy was performed on individuals with cholelithiasis. DHC diameter was measured below hepatic canal bifurcation from mucosa to mucosa by ultrasonography. In addition, vena portae diameters were also measured. The measurements were conducted in preoperative period and in the third and sixth postoperative months. All the measurements were made by the same experienced radiologist by using the same ultrasonography device. Results: A weak positive correlation was found in all groups (DC, N-DC and H) between DHC diameter and age. There were no significant differences between DC and N-DC groups in terms of DHC diameters in preoperative period and postoperative third and sixth months. In both DC and N-DC groups, DHC diameter in postoperative third and sixth months were found to show a small but statistically significant increase. Conclusion: This study showed a small but statistically significant dilatation in DHC following cholecystectomy. In addition, no statistically significant difference was found between DC and N-DC groups in terms of post- cholecystectomy DHC dilatation.