Geri Dön

Yüksek üretim esnekliği olan bir fabrikada atölye tipi üretimden hücresel üretime geçiş: Bir simülasyon modeli

Shifting from job-shop to cellular manufacturing in a factory with high production flexibility: A simulation model

  1. Tez No: 507910
  2. Yazar: KORAY KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat sistemleri, Hücresel üretim, Atölye tipi üretim, Simülasyon, Manufacturing systems, Cellular production, Workshop production, Simulation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 60

Özet

Atölye tipi imalat, ürün çeşitliliğinin yüksek, üretim miktarlarının ise az olduğu tesislerde sağladığı esneklik sebebi ile sıkça tercih edilen bir imalat sistemidir. Bu çalışmada atölye tipi imalat sistemi ile üretim yapan bir batarya üretim tesisi ele alınmıştır. Son yıllarda belirli ürünlere olan talebin artması ile yüksek adetlerde üretim yapma ihtiyacı duyan fabrikada üretim hızı ve verimliliği en az esneklik kadar önem arz etmeye başlamıştır. Bu doğrultuda belirli bir ürün grubunun daha kısa sürede üretilebilmesine imkan sağlayacak şekilde hücresel ve akış tipi imalat sistemlerini kapsayan bir hibrit imalat sistemi tasarımı gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk kısmında ele alınan üretim sisteminde yer alan temel iş istasyonlarının planlanan üretim hattındaki sıralamasını belirlemek adına bazı temel tesis planlama teknikleri kullanılmıştır. Yeni üretim hattının tasarlanmasında elde edilen bu istasyon sıralamasından faydalanılmıştır. Mevcut sistem ve tasarlanan yeni üretim hattı Arena programı kullanılarak sanallaştırılmıştır. Simülasyon modellerininden elde edilen verilerle bekleme, taşıma, yetersiz insan ve makine kaynağı gibi etmenlerin sebep olduğu darboğazlar belirlenmiştir. Belirlenen sorunların çözümüne yönelik iyileştirme önerileri farklı senaryolarla modellenmiş ve kümülatif bir iyileştirme eğilimi sağlanmıştır. Çalışma sonunda yapılan iyileştirme faaliyetlerinin ele alınan tesise ve benzer imalat sistemlerine sahip olan diğer işletmelere sağlayacağı faydalar değerlendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

Workshop type manufacturing is a frequently preferred manufacturing system because of the flexibility it provides in facilities with high product variety and low production quantities. In this study, a battery production plant that produces with a workshop type manufacturing system was examined. The demand for certain products has increased in recent years therefore, the factory has begun to make production in high numbers and the production rate and effiency in the factory has been as important as the flexibility. In this direction, a hybrid manufacturing system design including cellular and flow type manufacturing systems has been designed to enable a specific product group to be produced in a shorter time. In the first part of the study, some basic plant planning techniques were used in order to determine the order of the main work stations in the planned production line in the production system discussed. This station sequence was used in the design of the new production line. The existing system and the designed new production line have been virtualized by using the Arena Simulation Program. With the data obtained from the simulation models, bottlenecks caused by factors such as waiting, transportation, inadequate human and machine resources have been determined. The improvement suggestions for resolving the identified problems in the production line has been modeled with different scenarios and a cumulative improvement trend has been achieved. At the end of the study, the benefits to be made to the relevant factory and the other plants with similar manufacturing systems are discussed.

Benzer Tezler

  1. Esnek üretim sistemlerinde çizelgeleme

    Başlık çevirisi yok

    ŞAKİR ÇİBER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    PROF.DR. GÜNEŞ GENÇYILMAZ

  2. Grup teknolojisinde parça ailesi ve imalat hücresi oluşturma: Bir örnek inceleme

    Part family and manufacturing cell formation in group technology: An example study

    ERHAN BABALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    İşletmeSakarya Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. MURAT AYANOĞLU

  3. Real-time holonic shop floor control implementation in BUFAIM

    BUFAIM'de gerçek-zamanlı holonik atölye kontrol uygulaması

    YAVUZ TUNÇ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2004

    Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBoğaziçi Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÜMİT BİLGE

  4. Esnek üretim sistemleri ve Türkiye uygulaması

    Flexible manufacturing systems and applications in Turkey

    ÖZDEN BEYAZIT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    İşletmeAnkara Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZDEMİR AKMUT

  5. Theory and practice in logistics activities and A BI-criteria model application

    Başlık çevirisi yok

    FÜSUN ÜLENGİN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    1988

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ.DR. SELİME SEZGİN