Konum bazlı sosyal ağlar aracılığıyla üniversite öğrencilerinin kimlik inşası süreçleri
The process of university students' identity construction via location based social networks
- Tez No: 507997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Swarm, yer bildirimi, konum bazlı servis, sosyal paylaşım ağı, kimlik inşası, Swarm, check-in, location-based service, social networking site, identity construction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin konum bazlı mobil sosyal paylaşım ağlarını kullanım pratiklerini ortaya koymak ve yer bildirimleri aracılığıyla ağlar üzerindeki kimlik inşası süreçlerini incelemektir. Karma desenin benimsendiği bu araştırmada, nicel ve nitel veri toplama teknikleri birlikte kullanılmıştır. Bu doğrultuda 22 Kasım 2017- 11 Aralık 2017 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nden seçilen toplam altı fakültede Swarm kullanıcısı 240 öğrenci ile anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca anket uygulanan öğrenciler arasından seçilen 13 öğrenci ile de yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Nicel veriler, Spss programında frekansları alınarak, çapraz tablo ve Ki kare analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda esas olarak, Swarm'da temas bilgileri gibi kullanıcıların kimliklikleriyle ilgili bazı bilgilerin paylaşımının ve uygulamanın kullanımına ilişkin bazı pratiklerin cinsiyetle arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada ayrıca, konum bazlı sosyal ağların kullanıcıların sosyalleşme biçimlerini farklılaştırmada önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Bunlarla birlikte, yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerde, katılımcıların çoğunun yer bildirimleriyle yaratmaya çalıştıkları kimlikle çevrimdışındaki kimliklerinin tutarlı olduğu, belli bir imaj yaratmaya çalışmadıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify university students' practices of mobile social networks based on location and to analyze the process of their identity construction on networks via check-ins. The study was designed as mixed research involving both qualitative and quantitative data collection technics. Therefore, questionnaires were administered to 240 students actively using Swarm from six faculties selected from Anadolu University and Osmangazi University from November 22, 2017 to December 11, 2017. Moreover, semi-structured detailed interviews were conducted with 13 students selected from the ones completing the questionnaire. Quantitative data was analyzed by using frequency calculation on SPSS program, using crosstabs and using Chi-square analysis. The study mainly revealed that there is a significant difference between gender practices about using the application Swarm and sharing some information about user identity such as contact information. In addition, social networks based on location have an important role in diversifying ways of getting socialized. Moreover, as a result of the semi structured interviews, most participants revealed that the identities they are trying to create via location informing are consistent with their offline identities, stating they do not try to create a certain image.