Tıkayıcı uyku apne sendromu olan hastalarda ileri oksidasyon protein ürünleri düzeyinin araştırılması
The investigation of the level of advanced oxidation protein products in obstructive sleep apne syndrome
- Tez No: 486975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tıkayıcı uyku apne sendromu, oksidatif stres, polisomnografi, Obstructive sleep apnea syndrome, oxidative stress, polysomnography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Tıkayıcı uyku apne sendromu (TUAS) olan hastalarda bir oksidatif stres markırı olan ileri oksidasyon protein ürünleri (Advanced Oxidation Protein Products-AOPP) düzeyini ve AOPP değerlerinin polisomnografi parametreleri ile olan ilişkisini araştırmak, maske tedavisi sonrası AOPP değerlerini maske kullanımı öncesi değerleri ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif olarak yürütülen bu çalışmaya TUAS'ı olan 125 birey hasta grubu olarak ve sağlıklı olan 40 birey kontrol grubu olarak dahil edildi. Hafif, orta ve ağır derecede TUAS'ı olan gruplar kontrol grubu ile kan AOPP düzeyleri açısından karşılaştırıldı. TUAS'ı olan hastaların kan AOPP düzeyleri ile polisomnografi parametrelerinin sonuçları arasındaki korelasyona bakıldı. Pozitif havayolu basıncı (Positive airway pressure-PAP) tedavisini 6 ay boyunca düzenli kullanan hastalardan tekrar kan alınarak AOPP düzeyleri maske tedavisi öncesi sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta grubu ile kontrol grubu kan AOPP değerleri açısından karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark saptanmıştır (p0,05). Hafif TUAS'ı olan hasta grubu ile orta TUAS'ı olan hasta grubu arasında AOPP değerleri açısından anlamlı fark saptanmıştır (p0,05). Kan AOPP düzeyleri ile polisomnografi parametreleri arasındaki korelasyona bakıldığında AOPP ile apne hipopne indeksi, REM uyku dönemi apne hipopne indeksi, oksijen desaturasyon indeksi, oksijen saturasyonunun %90'ın altında geçen süre, bradikardi eşlik eden desaturasyonların sayısı, maksimum tıkayıcı apne süresi, ortalama apne süresi ve arousal sayısı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. AOPP düzeyleri ile bradikardi eşlik eden desaturasyonların sayısı arasındaki korelasyonun kuvvetli derecede olduğu saptanmıştır. AOPP düzeyi ile NREM evre 3 dönemi uyuma yüzdesi, ortalama oksijen saturasyonu ve minimum oksijen saturasyonu arasında negatif korelasyon saptanmıştır. AOPP düzeyi ile REM dönemi uyuma yüzdesi ve uyku etkinliği arasında herhangi bir korelasyon saptanmamıştır. 6 ay düzenli maske kullanan hastalarda maske öncesi ve maske sonrası ölçülen AOPP değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bir oksidatif stres markırı olan AOPP, TUAS'ı olan hastalarda sağlıklı bireylere göre yüksek seviyede bulunmuştur. Orta ve ağır TUAS'ı olan hastaların kan AOPP düzeyleri, hafif TUAS'ı olan hastalara göre anlamlı derecede yüksek olarak saptanmıştır. Bradikardi eşlik eden desaturasyonların sayısı ile AOPP düzeyleri arasındaki pozitif korelasyon olması nedeni ile AOPP düzeyleri yüksek saptanan TUAS hastaları, kardiyak açıdan yakın takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between advanced oxidation protein products (AOPP) levels and oxidative stress markers in patients with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), and the relationship between AOPP values and polysomnography parameters and to compare AOPP values after mask therapy with pre-mask values. Material and Methods: A total of 125 patients with OSAS were included in the study and 40 healthy subjects were included as control groups. Groups with mild, moderate and severe OSAS were compared with control group in terms of blood AOPP levels. The correlation between blood AOPP levels of patients with OSAS and the results of polysomnography parameters was checked. Patients who regularly used positive airway pressure (PAP) therapy for 6 months were recapitulated and their AOPP levels compared with their pre-mask outcome. Results: There was a significant difference between the two groups when the patient group and the control group were compared in terms of blood AOPP values (p 0.05). There was a significant difference between patients with mild OSAS and those with moderate OSAS in terms of AOPP values (p0,05). When the correlation between blood AOPP levels and polysomnography parameters is considered, it is seen that AOPP correlates with apnea hypopnea index, REM sleep apnea hypopnea index, oxygen desaturation index, time under oxygen saturation 90%, number of desaturations with bradycardia, maximum obstructive apnea duration, and the number of arousal was positively correlated. The correlation between AOPP levels and the number of desaturations with bradycardia was found to be strong. There was a negative correlation between AOPP level and percent NREM stage 3 compliance, mean oxygen saturation and minimum oxygen saturation. No correlation was found between the AOPP level and the sleep activity percentage and the REM period compliance. There was no statistically significant difference between pre-mask and post-mask AOPP values in patients who used mask regularly for 6 months. Conclusion: AOPP, an oxidative stress marker, was found at higher levels in patients with OSAS than healthy subjects. The blood AOPP levels of patients with moderate and severe TUAS were significantly higher than patients with mild OSAS. The number of desaturations with bradycardia and the positive correlation between AOPP levels and OSAS patients with high AOPP levels, should be closely follow up for cardiac diseases.