Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında presenteizm ve örgütsel bağlılığın örgütsel sessizlik üzerine etkileri
Effects of presenteeism and organizational commitment on organizational silence in the central organization of Department of Sports Services
- Tez No: 508103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ÇAKMAK YILDIZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Presenteizm, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sessizlik, Sport Management, Presenteeism, Organizational Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Giriş ve Amaç: Spor hizmetlerinin etkili ve verimli olarak sağlanmasının ön koşullarından biride görev yapan personellerin çalışma koşulları ve buna bağlı olarak örgüte karşı bir takım tutumlarıdır. Presenteizm hastalık halinde dahi çalışmanın karşılığı iken örgütsel bağlılık çeşitli alt boyutlarda ele alınan ve çalışılan kuruma karşı bir takım bağlılık durumlarına karşılık gelmektedir. Bunların yanında örgütsel sessizlik ise çeşitli sebeplerden dolayı çalışanların kurum içinde sessiz kalmaları olarak ifade edilmektedir. Presenteizm, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik çalışan verimliliği dolayısıyla iş verimliliğini etkileyen durumlar arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı çalışanlarının presenteizm ve örgütsel bağlılık düzeylerinin örgütsel sessizlikleri üzerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metod: Araştırma Spor Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında görev yapan 162 kadın ve 240 erkek olmak üzere toplam 402 kişi oluşturmaktadır. Çalışanların demografik özellikleri, presenteizm düzeyleri, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik durumları tespit edildi. Elde edilen veriler SPSS 22.0 for Windows istatistik paket analiz edildi. Veri setinin normal dağılmadığı tespit edildi. Bu nedenle ölçek puanlarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeye yönelik Kruskall-Wallis H ve ile Mann-Whitney U testleri uygulandı. Ölçekler arasındaki ilişki ise Bivariate Spearman korelasyon testi ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş, medeni hal, eğitim seviyesi, unvan ve hizmet içi eğitim alma durumlarına göre presenteizm düzeyleri arasında, cinsiyet ve hizmet içi eğitime katılma durumlarına göre yalnızca normatif bağlılık düzeyleri arasında, yaşlarına ve eğitim seviyelerine göre devam ve normatif bağlılık düzeyleri arasında, unvanlarına göre ise normatif ve genel örgütsel bağlılık düzeyleri arasında, cinsiyetlerine göre örgüt yararına sessizlik düzeyleri arasında, medeni halleri ve bu kurumda çalışma sürelerine göre örgüt yararına sessizlik düzeyleri arasında, unvanlarına göre ise kabul edilen, örgüt yararına ve genel örgütsel sessizlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görüldü. Ayrıca presenteizm, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkiler olduğu bulundu. Sonuç: Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı çalışanlarının presenteizm, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik düzeylerinin kişisel faktörlere göre farklılık gösterdiği, ayrıca presenteizm, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasında pozitif ilişkiler olduğu sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: One of the prerequisites of effective and efficient provision of sports services, is the working conditions of the personnel and accordingly their outlook on organization. While presenteeism is the compensation for working even in case of illness, organizational commitment corresponds to a number of loyalty states to the institution that are being studied in various sub-dimensions. In addition to this, organizational silence is represented as the silence of employees in the institution due to various reasons. Presenteeism, organizational commitment and organizational silence are ranked as the conditions that affect employee productivity and thereby the work productivity. This study aims to determine the effect of the levels of presenteeism and organizational commitment of the employees of the central organization of Department of Sports Services on their organizational silences. Materials and Methods: A total of 402 people, including 162 women and 240 men, employed in the Central Organization of the Department of Sports Services, participated in the research. Questions to determine their demographic characteristics were asked and“Standford Presenteeism Scale”,“Organizational Commitment Scale”and“Organizational Silence Scale”were applied to the employees. The obtained data were analyzed in the SPSS 22.0 for Windows statistical program. Kruskall-Wallis H and Mann-Whitney U tests were used to identify whether the values of the scales differed according to the demographic variables. The connection between the scales was assessed by the Bivariate Spearman correlation test. Findings: It was found that, there were significant differences between presenteeism levels according to age, marital status, education level, title and in-service training status. There was a significant difference among the normative commitment levels according to gender and in-service training participation status, between continuing and normative commitment levels according to their ages and education levels, and according to their titles, between normative and general organizational commitment levels. Significant differences were found among the levels of silence for the benefit of the organization according to gender, and according to their marital status and duration of work in this institution, and among the accepted silence, silence for the benefit of the organization, and general organizational silence levels. Furthermore, significant positive relationships were found among presenteeism, organizational commitment and organizational silence. Conclusion: It was deduced that presenteeism, organizational commitment and organizational silence levels of the employees of the Department of Sport Services differed according to personal factors, and also there were positive relations among presenteism, organizational commitment and organizational silence levels.