Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında çalışan personelin boş zaman aktivitelerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of attitudes towards leisure activities of the personnel working at the central organization of the General Directorate of Sports
  1. Tez No: 565435
  2. Yazar: SERTAÇ CENK GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Tutum, Boş Zaman Tutumu, Rekreasyon, Spor Genel Müdürlüğü, Leisure Time, Attitude, Leisure Attitude, Recreation, General Directorate Of Sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Spor Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nda çalışan personelin boş zaman aktivitelerine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın evrenini Spor Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı bünyesinde çalışan personel oluştururken, örneklemini ise tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 313 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada 2 bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölüm katılımcıların demografik bilgilerini belirlemeye yönelik ifadelerden oluşurken ikinci bölümde Ragheb ve Beard (1982) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Akgül ve Gürbüz (2010) tarafından yapılan“Boş Zaman Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek Ki-Kare Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve T-Testi'ne tabi tutularak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Spor Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nda çalışan personelin cinsiyet ve boş zaman tutumu arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmış; yaş, medeni durum, çocuk sayısı ve gelir durumu değişkeni ile boş zaman aktivitesine yönelik tutumlar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca Spor Genel Müdürlüğünde çalışan personelin fiziksel etkinliklere katılım ile cinsiyet, yaş, gelir durumu ve çocuk sayısı arasında anlamlı bir farklılık saptanırken; medeni durum ile arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sosyal etkinliklere katılım ile cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı arasında anlamlı bir farklılık saptanırken; yaş ve gelir durumu ile arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Kültürel etkinliklere katılım ile cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sayısı arasında anlamlı bir farklılık saptanırken; gelir durumu ile arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Turistik etkinliklere katılım ile cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir durumu ve çocuk sayısı arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Diğer etkinliklere katılım ile cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, gelir durumu arasında anlamlı bir farklılık saptanırken; yaş ile arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca genel anlamda Spor Genel Müdürlüğü personelinin boş zamanlarında spor ile çok fazla ilgilenmedikleri ve kadın personelin fiziksel aktivite alanlarında kendine yer bulamadığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the attitudes of the personnel working at the Central Organization of Sports General Directorate towards leisure activities. In this context, the population of the research is composed of personnel working under the Central Organization of the General Directorate of Sports whereas the sample is composed of 313 participants selected by random sampling method. Data collection tool consisting of 2 parts has been utilized in the study. The first part consists of statements to determine the demographic information of the participants while the second part is based on the“Leisure Attitude Scale”developed by Ragheb and Beard (1982) and Turkish edition has been made by Akgül and Gürbüz (2010). The data obtained are analyzed by SPSS program and evaluated utilizing Chi-Square Test, One-Way ANOVA and T-Test. As a result of the study, it is found that there is a significant difference between the gender and leisure attitude of the personnel working in the Central Organization of Sports General Directorate but there is no significant difference between age, marital status, number of children and income status and attitudes towards leisure activity. In addition, although there is a significant difference between the participation of the personnel working in the General Directorate of Sports to the physical activities and gender, age, income and number of children, there is no significant difference between marital status. While a significant difference is found between participation in social activities and gender, marital status and number of children, there is no significant difference between age and income. A significant difference is found between participation in cultural activities and gender, age, marital status and number of children. However, there is no significant difference between income status. There is no significant difference between participation in tourist activities and gender, age, marital status, income status and number of children. A significant difference is found between participation in other activities and gender, marital status, number of children, income status, however no significant difference is found between participation and age. In addition, it is found that the staff of the General Directorate of Sports in general do not engage in sports in their free time and that the female staff could not find a place for themselves in the physical activity areas.