Kişilerarası ilişkiler psikoterapisi eğitimi almanın mental iyi oluş, sosyal zeka ve duygusal zeka üzerine etkileri
Effects of interpersonal psychotherapy training on mental wellness, social and emotional intelligence
- Tez No: 508168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OĞUZ HAZMİ OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi, Duygusal Zeka, Sosyal Zeka, Interpersonal Psychotherapy, Emotional Intelligence, Social Intelligence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, 64 saat Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi (KIPT) eğitimi almanın mental iyi oluş, sosyal zeka ve duygusal zeka üzerinde anlamlı bir olumlu etkisi olup olmadığı incelenmektedir. Araştırmaya 47 birey katılmış, katılımcıların yaş aralığı 23-41 arasında olup, katılımcıların yaş ortalaması 33,1'dir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Bar-On Duygusal Zeka Testi, Tromso Sosyal Zeka Ölçeği ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde çıkarımsal istatistikler çerçevesinde normal dağılım göstermeyen değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında Mann Whithey U, üç ve üzeri grupların karşılaştırmalarında Wilcoxon Signed Rrank Test ve değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi (KIPT) eğitimi alan katılımcıların eğitim sonunda mental iyi oluş, sosyal zeka ve duygusal zekalarının anlamlı olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated whether 64 hours of InterpersonalPsychotherapy (IPT) training had a significant positive effect on mental wellness, social intelligence, and emotional intelligence. 47 individuals between the ages of 23-41 years participated in the study, their mean age being 33,1 years. The data were obtained by using the Personal Information Form, the Bar-On Emotional Intelligence Test, the Tromso Social Intelligence Scale, and the Warwick-Edinburgh Mental Wellness Scale. For statistical analysis of variables that did not show normal distribution, Mann Whithey U was used in two group comparisons of the variables, three or more variables were analyzed using Wilcoxon Signed Rank Test, the relationship between the variables were determined using Spearman correlation analysis. Findings obtained as a result of the analysis can be summarized as follows: It was found that the mental wellness, social intelligence, and emotional intelligence of the participants who were trained in Interpersonal Psychotherapy (IPT) were significantly different than the control group.