Termal alanlarda kullanılmakta olan süs bitkileri ve yetiştirme ortamı üzerine araştırmalar
- Tez No: 50826
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAL KARAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Termal, kaynak, kaplıca, süs bitkileri, yetişme ortamı, Thermal resorts, thermal spring, ornamental plants, growing-habitat
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
m ABSTRAKT Termai Bölgelerde Yetişmekte Olan Süs Bitkileri ve Yetişme Ortamı Üzerine Araştırmalar ŞİRVAN, Nevin Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Nural Karakır Ocak, 1997 84 sayfa Bu tezde, bölgemizde belli bazı örnekler çerçevesinde, termal tesislerde mevcut bulunan süs bitkileri, yetişme ortamı ile birlikte incelenmeye çalışılmış, yerinde yapılan gözlem ve değerlendirmeler ile, mevcut termal tesislerin daha. çağdaş ve yaşanılır olabilmesi, yeni tesisler için ise çevresiyle bütünleşmiş termal tesislere yönelik ilkelerin belirlenebilmesi için uğraş verilmiştir. Çalışmada, Balçova, Seferihisar, Çeşme, Salihli Kaplıcaları ömek olarak seçilmiş, sulamada kullanılmayan fakat sulama sularının kalitelerine doğrudan etkili olan kaplıca sularının kalitesini incelemek için 4 adet su örneği alınmış ve laboratuvar analizleri yaptırılmıştır. Su analizlerine paralel olarak araştırma topraklarının fiziki ve kimyevi analizlerini yapmak için 4 profil açılarak toprak ömeğiaknmıştır. Bu çalışmalara ek olarak, seçilmiş örnek alanlarda bulunan süs bitkilerinin değerlendirilmeleri yapılmış, tüm bu veriler literatür ile karşılaştınlrmştır. Ömek alanların ayrıca jeolojik, klimatolojik ve coğrafîk özellikleri de irdelenmiştir. Laboratuvar analiz sonuçlarma göre, termal suların pH'iannın 6.90-7.38, Eîektriki geçirgenliklerinin 1700-8650 micromhos/cm, SAR değerlerinin 12.35-45.90, litredeki bor miktarlarının 2.06-8.6ppm arasında değiştiği tespit edilmiştir. Buna göre, termal kaplıca sularında bor ve tuz değerleri yüksek bulunmuştur. Bu durum bora ve tuza hassas bitkilerin bölgede yetişmesine engel olmaktadır ve sulama suyu olarak kullanılmaması önerilmektedir. Âynca bu sular, sulama suyu olarak kullanılan bazı suların kalitelerinin bozulmasına da etkili olabileceği düşünülmelidir. Topraktaki bor miktarı ise, büyük bir tehlike arzetmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT iv GROWING ORNAMENTAL PLANTS IN THERMAL AREAS AND RESEARCHS ON GROWING-HABITATS ŞİRVAN, Nevin Master Thesis, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture Supervisor administrator: Yrd. Doç. Dr. Nurai Karalar January, 1997 84 pages In this thesis, ornamental plants existing in thermai resorts have, together with their growing- habitats, been studied within the framework of several examples; whilst significant efort has been exerted for transforming today's thermal resorts into a more contemporary and habitable format and for also determining principles necessary to creating better environment-adapted“new”resorts through on-the-spot observations & assessments. This study has taken Balçova, Seferihisar, Çeşme, Salihli thermal springs as examples; and four individual water samples were taken and laboratory-analyzed in order to evaluate quality of such thermal spring waters which are not used for irrigation but do directly influence the quality of irrigation water. Parallel to water analyses of the soils being studied, and soil samples were taken from there. In addition to these studies, such ornamental plants present at sampling-locations and all data obtained thereby have been compared with the literature available. Geological, climateological and geographical properties of the sampling locations have also been researched and examined. According to laboratory analyze resoits, it has been understood that, of thermal waters examined the pH values varied between 6.90-7.38, did electrical conductivities between 1700-8650 micromhos/cm, SAR values varied between 12.35-45.90, while amount of bor per liter varied btw. 2.06-8.6 ppm. It has also been understood that, structure status of alluvial soils-studied exhibit a sandy-tin nature, whereas their CaCO % amounts vary btw. 2.4-42.1, water-soluble %total salt varies, between 0.034-0. 12, and pH values measured at saturation- value vary btw. 7.44-7.81. According to the above data, bor and salt values in thermal spring waters have been found to be too high. This condition impedes cultivation of bor-sensitive & salt-sensitive plants in the region, and such water is not recommended to be used as irrigation water. Furthermore, such waters should be considered to be“likely to spoil quality of some present irrigation waters”as well. Amount of bor existing in the soil does not constitute a major hazard, on the other hand.