Music information system for bookstores
Kitabevleri için müzik bilişim sistemi
- Tez No: 508300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERKAN KAPLANSEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tematik Arkaplan Müziği, Kitabevi, Müzik Bilgi Sistemi, Thematic Background Music, Bookstore, Music Information System
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde arka plan müziğinin efektif kullanımı, işletmeler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Geçmişte yapılan çalışmalar ışığında, işletmelerde kullanılan arka plan müziğinin:“Müşterinin ruh hali”,“Müşteri memnuniyeti”,“Müşterinin mağazada geçirdiği toplam süre”,“Çalışanların performansları”,“Mağazanın toplam satış rakamları”ve“Müşterinin mağazayı tekrar ziyaret etme ihtimali”gibi faktörlere önemli etkilerinin olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, bir kitabevinde,“Müzik bilgi sistemi”kullanarak arka plan müziğinin bu faktörlere olan etkisini artırmaktır.“Müzik bilgi sistemi”her reyona uygun şekilde yerleştirilmiş“Müzik kontrol cihazları”ile çalışır. Bu cihazlar müşterinin ilgili reyona gelişini algılar ve buna göre ilgili reyonun temasına uygun arka plan müziğini başlatıp durdurur. Sistem tüm çevreye hakim tek bir arka plan müziği kullanmak yerine her reyonun arka plan müziğini farklılaştırır. Müzik, müşterilerin ilgili reyonu ziyaret etmesiyle birlikte başlar ve terk etmeleriyle birlikte durur. Aynı zamanda sistem, ilgili reyona ait müşteri geliş bilgisini, yöneticiler tarafından görüntülenebilmesi amacıyla ana bilgisayara gönderir. Sistem müziğin mağaza içindeki etkinliğini artırmak için müziği dinamik ve interaktif kullanmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu çalışmada, farklı tematik arka plan müziklerinin kullanımının etkileri ve kitabevlerinin reyon sınıflandırmaları incelenmiştir. Müzik bilgi sisteminin hizmet vermesi gereken temel reyonları belirlemek ve katılımcıların sistemden beklentilerini görmek amacıyla; Türkiye'nin İzmir şehrindeki öne çıkan kitabevlerinin çalışanlarına (genellikle yöneticiler) bir anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sistem“Kırmızı Kedi Kitabevi”için dizayn edilip bir hafta süresince denenmiştir. Sonrasında bu sistemi tecrübe eden müşteriler ile anket ve“Kırmızı Kedi Kitabevi”yöneticileri ile röportaj çalışmaları yürütülmüştür. Sonuçlar müzik bilgi sisteminin şu faktörlere olumlu etkisi olduğunu göstermiştir:“Müşterinin ruh hali”,“Müşteri memnuniyeti”,“Müşterinin mağazada geçirdiği toplam süre”,“Çalışanların performansları”. Aynı zamanda sistemin şu faktörlere kayda değer bir etkisi olmadığı da doğrulanmıştır:“Mağazanın toplam satış rakamları”ve“Müşterilerin mağazayı tekrar ziyaret etme ihtimali”. Bu çalışmanın literatüre en büyük katkısı, farklı tematik arka plan müziklerinin mağazanın farklı reyonlarında kullanılmasının avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyması olmuştur.
Özet (Çeviri)
Effective usage of background music has an important impact on businesses nowadays. In light of previous studies, it can be said that background music has a significant effect on factors such as:“Mood of customers”,“Satisfaction of customers”,“Total time spent by customers”,“Performance of salespeople”,“Total sales of the bookstore”and“Possibility to revisit of customer”which are important for a business. The purpose of this study is to use“Music Information System”in a bookstore to increase the effects of background music on these factors.“Music information system”works with“Music control devices”which are placed to each department properly. These devices perceive customer arrival to play and pause the background music in the related departments according to themes of the departments. The system differentiates background music of each department instead of one stable background music which is dominant in every place. Music starts when a customer approaches the related department and pauses when the customer leaves. At the same time, the system sends information of the customer arrival belong the related department to main computer to make it possible to be monitored by managers. The system is designed to use music in a more dynamic and interactive way to increase its benefits for bookstores. The effects of different thematic background music usage and department classifications of bookstores are investigated in this study. A questionnaire was applied to employees (usually managers) of the local bookstores in İzmir, Turkey to define the essential departments where“Music Information System”should give service for and see the expectations of participants from this system. According to results, the“Music information system”was designed for“Kırmızı Kedi Kitabevi”and tested for one week. After that, a questionnaire was applied to customers who experienced the system and interviews were conducted with managers of the“Kırmızı Kedi Kitabevi”. Results show that“Music information system”affects these factors in a positive way:“Mood of the customers”,“Satisfaction of the customers”,“Total time spent by customers”and“Performance of the salespeople”. On the other hand, it is also approved that the system has no significant effect on the factors which are:“Total sales of the bookstore”and“Possibility to revisit of the customers”. The most important contribution of this thesis to the literature is to reveal the advantages and disadvantages of using different thematic background music in different departments of the store.