Kişilik özellikleri ve takım sargınlığı etkileşiminin sporcu doyumuna olan etkisinin incelenmesi
Research of the effect of interaction of personality trait and team cohesion on athlete satisfaction
- Tez No: 508308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BİROL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, takım sargınlığı, sporcu doyumu, Personality traits, team cohesion, athlete satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada sportif başarı ve performans açısından önemli olduğu düşünülen kişilik özellikleri, grup sargınlığı ve sporcu doyumu değişkenleri ile çalışılmıştır. Yapılan araştırmada kişilik özellikleri ile grup sargınlığı etkileşiminin sporcu doyum düzeyine olan etkisinin açıklanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ile takımdan ve kulüpten elde edilen doyumu tespit etmek amacıyla iki soru kullanılmıştır. Yine kullanılan ölçekler arasında; beş temel kişilik özelliğini ölçmek için Gosling ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilen, geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları Atak (2013) tarafından yapılan, 10- Maddelik Kişilik Özellikleri Ölçeğinden yararlanılmıştır. Söz konusu ölçek dışa dönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık, sorumluluk ve duygusal dengelilik olmak üzere 5 alt boyuttan oluşmaktadır ve alt boyutların iç tutarlılık katsayıları sırası ile .86, .83, .81, .84 ve .83' tür. Takım sargınlığını ölçmek için Carron ve arkadaşları (1985, 1987) tarafından geliştirilen, Öcel ve Aydın (2006) tarafından Türkçe' ye uyarlanan, grubun görev çekiciliği, grubun sosyal çekiciliği, grubun görevde bütünleşmesi ve grubun sosyal bütünleşmesi olmak üzere 4 alt boyuttan oluşan Takım Sargınlığı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek alt boyutlarınun iç tutarlılık katsayıları sırası ile .73, .69, .76 ve .73' tür. Çalışmaya Bolu ve Düzce İllerinde amatör futbol takımlarında oynayan 143 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Yüz yüze görüşme tekniği ile veriler toplanmıştır. Araştırmada oransız küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda takım sargınlığı alt boyutlarından grubun sosyal bütünleşmesi ile kişilik özellikleri alt boyutlarından sorumluluk ve yumuşak başlılık alt boyutları; grubun sosyal çekiciliği ile dışa dönüklük, sorumluluk, duygusal dengelilik ve yumuşak başlılık; grubun görev çekiciliği ile sorumluluk ve yumuşak başlılık grubun görevde bütünleşmesi ile dışa dönüklük, sorumluluk ve duygusal dengelilik arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca sporcu doyumu ile takım sargınlığının tüm alt boyutları arasında ve kişilik özellikleri alt boyutlarından dışa dönüklük ve yumuşak başlılık arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Kişilik özellikleri ve takım sargınlığı etkileşiminin sporcu doyumunun %23' ünü açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, considering important in terms of sportive success and performane, it is studied with personality trait, team cohesion and athlete satisfaction variables. In research conducted, it is aimed to be clarified the effects of interaction with team cohesion and personality trait on athlete satisfaction level. The demographic information form used in the study and the two questions used to determine the satisfaction from the club were created by the researcher. Also among the scales using; it is benefit from validity and reliability studies being improved by Gosling and his friends (2003) to measure five basic personality, 10-Point Personality Trait Scale by Atak (2013). Scale at issue is formed of five sub-dimesions as extraversion, openness to experience, mansuatude, responsibility, and emotional balance and and internal consistency coefficients of subscales were 86, .83, .81, .84 and .83 respectively. To measure team cohesion, Team Cohesion Scale being improved by Carron and his friends (1985,1987) ,being adapted to Turkish by Öcel and Aydın (2006), consisting of four sub-dimensions as the task appeal of the group, the social appeal of the group, the integration of the group in office and the social integration of the group researcher is used. Internal consistency coefficients of the scale subscales were .73, .69, .76 and .73 respectively. 143 athletes playing amateur football teams in Düzce and Bolu join the study voluntarily. Data were collected by face-to-face interview technique. An unordered cluster sampling method was used in the research. At the end of the research, it is concluded that the social integration of the group and subordinate dimensions of personality traits from the sub - social appeal of the group with extraversion, responsibility, emotional balance and soft head; the group's engagement with duty and the integration of responsibilities and the group of soft-headed people, and the low level of positive relationship between extraversion, responsibility and emotional balance. It is also revealed that there is a low positive correlation between the athletic satisfaction and all sub-dimensions of team discomfort and between personality traits sub-dimensions and outwardness and softness. It's concluded that interaction between team cohesion and personality traits explains 23% of athletes' satisfaction.