Kişilik özellikleri, takım yetkinliği ve iş tatmini ilişkisi
Personality characteristics, team competence and job satisfaction relationship
- Tez No: 817912
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Takım Yetkinliği, İş Tatmini, Personality Characteristics, Team Competence, Job Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, kişilik özellikleri ile iş tatmini ilişkisi ve bu ilişkide takım yetkinliğinin aracılık etkisi araştırılmaktadır. Bu noktada, iş tatminini etkileyen faktörlerden kişilik özellikleri takım yetkinliği ve bunların alt boyutları üzerinde durularak araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini LinkedIn Türkiye kullanıcıları oluşturmaktadır. Toplam örneklem büyüklüğü 868 kişidir. Araştırmanın verileri, internet üzerinden doldurulan anketler aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin dağılımını değerlendirmek için normallik testleri yapılmıştır. Ardından verilerin tanımlayıcı istatistikleri, korelasyon analizleri ve regresyon analizleri yapılmıştır. Çalışmada, değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Ayrıca, aracılık etkisi ilişkilerini belirlemek için hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Kişilik özellikleri ve iş tatmini arasındaki ilişkide yetkinliklerin aracılık etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between personality characteristics and job satisfaction and the mediating effect of team competence in this relationship are investigated. At this point, personality traits, team competence and their sub- dimensions, which are among the factors affecting job satisfaction, are emphasized. The population of the study consists of LinkedIn users in Turkey. The total sample size was 868 individuals. The data of the study were obtained through questionnaires filled out over the internet. Normality tests were conducted to assess the distribution of the data. Descriptive statistics, correlation analyses and regression analyses were then conducted. In the study, the relationships between variables were examined through correlation and regression analyses. In addition, hierarchical regression analyses were conducted to determine the mediation effect relationships. The mediating effect of competencies on the relationship between personality traits and job satisfaction was determined.