8 haftalık alp disiplini temel kayak eğitiminin 8-10 yaş grubu çocuklarda seçilmiş fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisi
Effect of selected physical and physiological parameters of alpine basic skiing training in children of 8-10 years for 8 weeks period
  1. Tez No: 508328
  2. Yazar: SAİT GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZULLAH KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kayak, Alp Disiplini, Fiziksel, Fizyolojik, Motorik, Kuvvet, Skiing, Alpine Skiing, Physical, Physiological, Motoric
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8 hafta süre ile devam eden alp disipilini temel kayak eğitiminin 8-10 yaş grubu çocuklarda seçilmiş fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin araştırılması; alp disiplini temel kayak eğitiminin bu yaştaki çocukların denge düzeylerine, vucut esnekliğine, pençe kuvvetine, bacak kuvvetine ve dayanıklılıklarına etkilerini ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmaya Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürütülen kar fırtınaları projesinde yer alan 13 erkek, 8 kızdan oluşan toplam 21 kayak sporunu bilmeyen gönüllülere haftada 3 gün 8 hafta boyunca kayak temel eğitimin öncesinde ve sonrasın da motorik özelliklerini takip etmek için Euro fit test bataryası, fiziksel özelliklerin tespit etmek için antropometrik set ve kas kuvveti ölçümü için laf ayette aleti kullanılarak değerleri alınmıştır. Elde edilen verilerin SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Gruplar arası verilerin karşılaştırılmasında Bağımlı Grup t testi (Paired Samples Testi) kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Erkek ve kız katılımcıların antrepometrik değerler özellikleri ön test- son test sonuçlarına göre calf çevresi, biceps çevresi ve femur çapı, humerus çapı istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Erkek katılımcıların sırasıyla motorik, fizylojik ve kas kuvveti özelliklerinin ön test- son test sonuçlarına göre flamingo, durarak uzun atlama, bükülü kol tutunma, pençe kuvveti, 10x5 mekik koşusu, sistolik kan basıncı ve Quardıceps kas kuvveti değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır (p0,05). Kız katılımcıların sırasıyla motorik ,fizylojik ve kas kuvveti özelliklerinin ön test- son test sonuçlarına göre, otur eriş, durarak uzun atlama, mini cooper ve bükülü kol tutunma değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır (p0,05). Sonuç olarak; bu çalışmada 8-10 yaş grubundaki çocukların fiziki ve fizyolojik parametrelerinin bir kısmında anlamlı bir fark gözlenirken; özellikle kayak temel eğitiminin etkisiyle kızlarda daha belirgin bir fark ortaya çıkmıştır. Buradaki anlamlı fark, yapılan planlı çalışmanın ve aynı zamanda kayak malzemesi ile tekniğinin ilk defa kullanıldığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at investigating the effects of alpine basic skiing training for 8 weeks on physical and physiological parameters selected in children aged 8-10 years and presenting the effects of alpine basic skiing training on equilibrium levels, body flexibility, grip strength, leg strength and durability of the children at this age A total of 21 volunteers including 13 male and 8 female that participated in the snowstorms project conducted by Provincial Directorate of Youth and Sports who are not familiar with skiing participated in the study and Euro fitness test battery was administered on them in order to monitor the motor skills before and after basic skiing training, anthropometric set was administered on them in order to determine physical characteristics and Lafayette Manual Muscle Tester was administered on them in order to measure muscular strength for three days a week during 8 weeks and the data were recorded. SPSS 22 statistical package program was used to record the data obtained. Dependent group t test (Paired Samples Test) was used to compare data between groups. Statistical significance level was taken as p 0,05). There was no statistically significant difference in calf circumference, biceps circumference, femur diameter and humerus diameter according to pre-test-post-test results of the anthropometric value features of male and female participants (p> 0,05). There was a statistically significant difference in flamingo, standing long jump, twisted arm grip, grip strength, 10x5 shuttle running, systolic blood pressure and quadriceps muscle strength values according to the pre-test and post-test results of the motoric, physiological and muscle strength characteristics of male participants respectively (p 0.05). There was a statistically significant difference in, sit and reach test, standing long jump, mini cooper test and twisted arm grip values according to the pre-test and post-test results of the motoric, physiological and muscle strength characteristics of female participants respectively (p 0,05). Consequently, while a significant difference was observed in some of the physical and physiological parameters of children at the age group of 8-10 years in this study, a more significant difference emerged in girls, especially thanks to the basic skiing training. It is thought that the significant difference arises from the fact that the planned trainings performed and the technique together with skiing materials were used for the first time.