Digitalization of the museum: The case of Sakıp Sabancı Museum
Müzenin dijitalleşmesi: Sakıp Sabancı Müzesi örneği
  1. Tez No: 508331
  2. Yazar: İMRAN DURAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Müze, Müzecilik, Sosyokültürel, Yönetim, digitization, management, museum, museology, sociocultural
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında, müze, müzecilik ve dijitalleşme kavramlarına dayanarak Sakıp Sabancı Müzesi örneği temelinde, dünyanın dört bir yanında müzenin dijitalleşmesi adına gerçekleştirilen faaliyetler üzerine bir araştırma bulunmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde müze ve müzecilik gibi kavramlar için genel bir çerçeve yer almaktadır. Bu bağlamda, bir müzede yönetimin anlamı ve yönetim süreci anlaşılmaya çalışılmaktadır. İkinci bölümde, dijitalleşme kavramının kamuoyuna olan sosyokültürel yansımaları temelinde bir değerlendirmesi bulunmaktadır. Üçüncü bölümde, müzelerin dijitalleşme süreci ve bu konuda genel prensiplere sahip uygulamalar hakkında uluslararası bir analiz yer almaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise bir uygulama olarak, İstanbul'da bulunan Sakıp Sabancı Müzesi hakkında bir inceleme söz konusudur. Müzede dijital uygulamaların genel yapısı ve dijitalleşme girişimleri değerlendirilmekte ve müzede dijitalleşme sürecini görüşmek üzere Sakıp Sabancı Müzesi'nden bir yetkili ile derinlemesine mülakat yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, there is an investigation on museums' digitization all around the world by giving Sakıp Sabancı Museum as an example in the basis of concepts of museum, museology and digitization. In the first chapter of study, there is a general frame for the concepts such as museum and museology. In this context, the meaning and the process of management in a museum is tried to understand. In the second chapter, there is an evaluation about digitization concept in the basis of its sociocultural reflections on public opinion. In the third chapter, there is an international analysis about museums' digitization process and general applications with general principles in this issue. In the last chapter of study, as a practice, there is an investigation on Sakıp Sabancı Museum in Istanbul, Turkey. The general structure and the attempts to be digital in the museum are evaluated and there is also an interview with an authority from Sakıp Sabancı Museum to discuss the digitization process in the museum.