Seferihisar-Balçova jeotermal kaynaklarının konut ve sera ısıtmasına yönelik projelerin değerlendirilmesi üzerinde incelemeler
  1. Tez No: 50836
  2. Yazar: Z.ŞULE ERGÜDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜMİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji, Kaynaklar, Uygulamalar, Sera
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV ÖZET SEFERİHİSAR BALÇOVA JEOTERMAL KAYNAKLARININ KONUT VE SERA ISITILMASINA YÖNELİK PROJELERİNİN DE?ERLENDİRİLMESİ ÜZERİNDE İNCELEMELER ERGÜDEN, Z.Şule Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi; Doç.Dr. Mümin Filiz Haziran 1996, 58 sayfa Bu çalışmada, Seferihisar ve Balçova sıcak su kaynaklarının konut ve sera ısıtmasına yönelik projeleri değerlendirilerek somut sonuçlar elde edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için de, Örme Jeotermal A.Ş. tarafından hazırlanan“İzmir ve Civarı Jeotermal Merkezi Isıtma, Soğutma ve Endüstriyel Kullanım”isimli projeden yararlanılmıştır. Adı geçen projede Seferihisar ve Balçova jeotermal kaynaklarından yararlanılarak İzmir ve civarında yaklaşık 25 000 konutun ısıtması, 2500 konutun soğutması, 50 000 m2 sera ısıtması ve endüstriyel kullanım amaçlanmıştır. Bu proje ile Izmir ve civarındaki semtlerin, 1994 yılına göre ayda 450 000 TL gibi düşük bir ücret karşılığı mevcut olan jeotermal enerjiden, kışın evleri ısıtılacak ve yazında“air conditioning”ile soğutulacaktır. Ayrıca bu öz kaynak değerlendirilirken konut ısıtma ve soğutmanın yamsıra sera ısıtmacılığı da projelendirilmiştir. Isıtmanın payı sera üretim harcamaları içinde % 60'a kadar yükselebilmektedir. Isıtmanın, diğer konvansiyonel enerjilere göre çok daha ucuz olan jeotermal enerjiden karşılanması, Seferihisar ve Balçova gibi jeotermal kaynak bakımından zengin olan yörelerde seracılığın gelişmesine imkan sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATIONS ON THE EVALUATION OF PROJECTS AIMING AT HOUSE AND GREENHOUSE HEATING OF SEFERİHİSAR AND BALÇOVA GEOTHERMAL SOURCES ERGÜDEN, Z.Şule MSc in Department of Farm Structure And Irrigation Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Mümin Filiz June 1996,.58 pages In this study evaluating the projects engaged in house and greenhouse heating of Seferihisar and Balçova hot water sources, it has been aimed that the concrete results should be provided. In order to reach this purpose it has been benefited from the project named“The Geothermal Central Heating, Cooling and Industrial Use”in İzmir and its vicinity which is carried out by Orme joint-stock company. In the project involved from Seferihisar and Balçova geothermal sources, in Izmir and its vicinity the heating of approximately 25 000 house, 50 000 square meter greenhouse, the cooling of 2500 house and industrial use has been aimed. By this project the districts in İzmir and around İzmir will pay 450 000 TL in a month according to the year of 1994. In this way from the existing geothermal energy the houses in these districts heated in winter and they will also be cooled by air conditioning in summer. Besides it has been projected greenhouse heating, too. The portion of heating in production expenses of greenhouse has increased up to % 60. Being provided from the geothermal energy, which is much more cheap according to other conventional energies, of the heating will enable that the agriculture of greenhouse should develop in areas such as Seferihisar and Balçova in which are rich in geothermal sources. Keywords : Geothermal Energy, Sources, Applications, Greenhouse.